Україна нагадала про претензії до Ірану через авіакатастрофу МАУ
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна нагадала про претензії до Ірану через авіакатастрофу МАУ

Україна нагадала про претензії до Ірану через авіакатастрофу МАУ
Джерело:  BBC

Офіційний Київ не отримав від Тегерану обіцяний технічний звіт стосовно авіатрощі пасажирського літака МАУ. Нещодавно медіа поширили заяви іранської сторони про передачу відповідних документів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на BBC.

За словами заступника міністра закордонних справ Євгена Єніна, йдеться про надання звіту до кінця року.

Інформація про отримання звіту, який готувався із залученням українських експертів, стала непорозуміннями.

"Українській стороні не надходив проєкт технічного звіту, підготовлений Іраном. Він обіцяє зробити це до кінця цього року. Ми чуємо ці обіцянки вже два місяці", - наголосив дипломат.

Звіт має містити в собі відомості про всі технічні аспекти катастрофи, зокрема й поведінки пілотів. Також там повинно говоритися про взаємодію персоналу аеропорту Тегерана та людей, які відповідають за ураження літака ракетою.

"Ми змушені констатувати брак довіри у відносинах наших держав. Ми пропонували Ірану створити спільну слідчу групу. Наполягали на проведенні спільних слідчих дій за участю українських та іранських слідчих та прокурорів. Поки що дані ними обіцянки лишилися на папері", - додав Єнін.

Нагадаємо, трагічний інцидент стався на початку 2020 року. Іранська сторона, як пізніше підтвердилося, випадково уразила пасажирський літак МАУ в період загострення відносин із США на тлі дзеркальних ракетних атак. Жертвами трощі стали 176 осіб, серед них 11 українців.

Як повідомляв ONLINE.UA, в МЗС Канади не вірять результатам розслідування Ірану, де запевняють, що причиною авіакатастрофи стала "людська помилка" оператора ППО, а не наказ іранського військового керівництва. Міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань відкрито поставив під сумнів заяву Ірану про те, що Boeing МАУ був збитий випадково.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?