Україна не зможе завершити війну до кінця року — The Times
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна не зможе завершити війну до кінця року — The Times

Україна не зможе завершити війну до кінця року — The Times
Джерело:  online.ua

Занадто оптимістичні прогнози та очікування від нинішнього контрнаступу українських військових зіграли проти ЗСУ, викликавши нереальні сподівання.

Джерело:  The Times

Чому не варто очікувати на швидкі та остаточні перемоги під час контрнаступу ЗСУ 

Журналісти видання зазначають, що як для українських військових, так і для злочинців з армії РФ війна перетворилась на виснажливу роботу і обидві сторони наразі відмовились від гучних обіцянок щодо неминучої перемоги.

Зараз йдуть бої за контроль над окремими стратегічними селами, а також здійснюються постійні спроби зривати ворожі піхотні атаки і заважати просуванню.

У той же час, як йдеться у матеріалі видання, в Україні та в країнах західних партнерів починають розуміти, що необхідно переходити в режим роботи із розрахунком на тривалу та виснажливу війну.

Ми ще не закрили книгу на 2023 рік, але ми починаємо думати про 2024 рік, - зазначив журналістам видання один із американських чиновників.

В Україні також визнають, що нинішній контрнаступ проходить не за планом, а прогресу, на який очікували, досягнуто не було.

Але це не означає, що контрнаступ провалився, так як територія звільнена, а російські сили серйозно деградували. Залишається ще пару місяців, протягом яких Україна ще може домогтися прориву, до того, як осінньо-зимова негода дійсно почне ускладнювати умови.

У матеріалі видання зазначається, що перспективи досягнення великого прориву на півдні України із подальшим розділенням угруповання армії РФ на дві частини та ізоляцією окупованого Криму стають все менш реальними.

Автори матеріалу зазначають, що цього варто було очікувати, адже попри військову допомогу країн Заходу, не можна суттєво реформувати армію за якісь кілька місяців.

Українці в якомусь сенсі застрягли між своїм старим радянським способом ведення війни і новим, західним, - йдеться у матеріалі видання.

Офіцер американської армії, який брав участь у їхній підготовці, з роздратуванням зізнався:

НАТО чекало чудес, а українці їх обіцяли. Але з оптимізмом не можна вести війну, - пояснив американський військовий.

Проте, українці як і раніше володіють ініціативою і за будь-якими значимими мірками вони перемагають.

Наприклад, ЗСУ розосередили росіян по широкому фронту та використовували свою нову далекобійну вогневу міць і здатність швидше переходити від виявлення до ураження цілей, щоб зруйнувати найважливіші склади постачання і артилерію противника.

Однак армія РФ побудувала дуже міцну оборону на окупованих українських територіях і досі успішно сповільнювала та відбивала атаки ЗСУ.

Для цього російські військові злочинці використовували вразливість ЗСУ перед вертольотами та артилерією.

Це свідчить про успішну адаптацію до бойової обстановки, але також ускладнює досягнення рішучих успіхів.

Артилерійська війна все ще має вирішальне значення. В цілому росіяни як і раніше стріляють більше, але в українців тепер є краща зброя: силам Кремля доводиться пристосовуватися до незвичного досвіду переваги в озброєнні і далекобійності.

Завдяки своїм новим поставкам касетних боєприпасів і такій потужній зброї, як британська самохідка AS-90 і гаубиця M777, українці поступово виграють контрбатарейну боротьбу. Вони також зношують стволи гармат швидше, ніж можуть їх замінити.

Скільки ще може тривати розв'язана Кремлем війна проти України

Тим часом, почалися взаємні звинувачення. Невдоволення України викликали заяви Німеччини про те, що відсутність прогресу пов'язана з тим, що вона не змогла застосувати західні уроки.

Хоча ВСУ навряд чи могла застосувати західну доктрину, засновану на вогневій перевазі і перевазі в повітрі, коли у неї не було ні того, ні іншого, - підкреслюють журналісти видання.

Один з українських чиновників звинуватив НАТО в "безвольності... яка майже винагородила Путіна за його агресію".

Однак основною реакцією стало розчарування, що призвело до ескалації ударів безпілотників і диверсійних нальотів на території Росії.

Минулого тижня було кілька таких атак на Москву. Британський дипломат висловив занепокоєння, що "це може зіграти на руку Путіну, давши йому аргументи на користь вічної війни".

Наразі не має ніяких надій на переговори щодо врегулювання розв'язаної Кремлем злочинної війни проти України.

Київ вважає, що буде краще вести переговори, коли він звільнить більшу частину території і почне облогу Криму. Москва впевнена, що витримає контрнаступ цього року, і сподівається, що тупикова ситуація змусить Захід двічі подумати про необмежену підтримку України.

Автори матеріалу також припускають, що у разі обрання президентом США Дональда Трампа на виборах у наступному році подальша військова підтримка України опиниться під загрозою.

Тому стає очевидним, що ця війна буде вестися в більш тривалому і жорсткому режимі. Можна стверджувати, що бої цього літа налаштовують українців на більший успіх наступної весни. Вони матимуть ще більше західного обладнання, включаючи американські танки M1A1 Abrams і, можливо, винищувачі F-16. Що більш важливо, у них буде більше часу, щоб потренуватися на них і розробити власні доктрини для їхнього використання, - йдеться у матеріалі видання.

Тим часом російська економіка перегрівається. Хоча Москві вдалося обійти деякі вузькі місця у виробництві, включаючи внутрішнє виготовлення іранських дронів-камікадзе, вона не може повернути зруйновані системи виробництва озброєння навіть близько до тієї швидкості, з якою воно знищується.

Крім того, президент Путін все ще вагається з приводу чергової мобілізації резервістів. Військові хотіли, щоб це вже почалося, але напередодні регіональних виборів наступного місяця кремлівські політичні менеджери, схоже, переконали його відкласти цей непопулярний і руйнівний крок до зими.

Це скоротить час їхнього навчання перед початком наступного передвиборного сезону, але в даний час Путіна більше турбують ризики для його становища вдома.

Автори матеріалу підкреслюють, що все залежатиме від здатності українців боротися в довгостроковій перспективі.

При цьому відзначається наявність ознак нібито втоми від війни, оскільки стає все важче набирати або призивати солдатів, а також готовність Заходу підтримувати Україну.

Перспективи Києва як і раніше виглядають краще, але будь-хто, хто сподівався або очікував, що війна закінчиться в цьому році, імовірно, буде розчарований. Навпаки, пора всім зацікавленим сторонам серйозніше подумати про свої довгострокові плани війни, які можуть, нарешті, створити умови для того, щоб задуматися про якийсь вид миру, - роблять висновки журналісти британського видання.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?