Україна несподівано зупиняє безвіз з Білоруссю - що варто знати
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна несподівано зупиняє безвіз з Білоруссю - що варто знати

Україна несподівано зупиняє безвіз з Білоруссю - що варто знати
Джерело:  online.ua

Державна прикордонна служба нагадала про зміни у правилах для відвідування Білорусі українцями. З 1 вересня для цього необхідним стане закордонний паспорт, безвізовий режим пригальмують. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ДПСУ.

За оприлюдненими даними, 1 вересня стає чинною урядова постанова "Про часткове зупинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про безвізові поїздки громадян".

Прикордонники пояснили, рішення спрямовано на захист українців, адже втратити під час закордонного візиту внутрішнього паспорта — а саме з ним можна було їхати до сусідньої республіки — призведе до гірших наслідків у порівнянні із втратою закордонного.

"Окрім того, прикордонники прогнозують істотне зменшення часу проходження прикордонного контролю кожного громадянина, оскільки інформація із закордонних паспортів зчитується автоматичними рідерами. Разом з тим, істотно покращиться запобігання випадкам використання підробок паспорта громадянина України (у формі книжечки) з огляду на незначний ступінь захисту документа", - наголосили в ДПСУ.

Упродовж перших 7 місяців цього року на кордоні виявили понад 300 підроблених паспортів, два десятки чужих та близько 1 300 недійсних документів.

"Громадяни України, які проживають на території Республіки Білорусь можуть оформити закордонні паспорти у Посольстві України в Мінську або Консульстві України в Бресті. Вказані установи забезпечені усім належним устаткуванням для опрацювання паспортних клопотань громадян України", - зауважила служба.

Ті українці, що перебувають у Білорусі після 1 вересня, без перешкод перетнуть кордон назад, на батьківщину. Утім, для нового виїзду вже потрібен буде закордонник.

Як повідомляв ONLINE.UA, з 1 березня аналогічне рішення ввели стосовно поїздок українців до Росії. Колишній прем'єр-міністр Олексій Гончарук тоді виступив з оцінкою наслідків постанови.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?