Україна обговорює із західними партнерами дві моделі спецтрибуналу для РФ
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна обговорює із західними партнерами дві моделі спецтрибуналу для РФ

Україна обговорює із західними партнерами  дві моделі спецтрибуналу для РФ
Джерело:  online.ua

Наразі українська влада розробила дві моделі спецтрибуналу для притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини в Україні, а також вже ведеться обговорення щодо їх реалізації із західними партнерами.

Джерело: "Укрінформ"

Україна обговорює із західними партнерами дві моделі спецтрибуналу для РФ

За його словами, обговорення ще на стадії дискусії, однак у порівнянні з минулим роком, коли Захід сумнівався у необхідності трибуналу, навіть обговорення окремих форматів можна вважати значним прогресом.

Є дві моделі. Перша передбачає міжнародний договір. Вона проста з точки зору того, що на рівні міжнародного права країни, які підписали такий договір, можуть застосувати будь-яку практику, яка існувала до того, починаючи з Нюрнберга. Проблема такого міжнародного договору стосується наявності політичної волі у тих країнах, які підтримують ідею трибуналу. Якщо застосовувати модель Спецтрибуналу, побудовану на міжнародному договорі, то вона передбачає необхідність ратифікації в парламентах цих країн. Тобто, можна підписати договір з виконавчою владою країни, але законодавча влада має його підтвердити, — розповів Костін.

Що відомо про другу модель

Генеральний прокурор розповів, що друга модель побудована на угоді між генеральним секретарем ООН та Україною, але для цього вона має бути підтримана у Радбезі ООН.

Через позицію певних країн рішення про створення Спецтрибуналу може не пройти. Тому зараз у нас обговорюються два варіанти — це міжнародний трибунал, створений на підставі резолюції Генеральної асамблеї ООН, а інша пропозиція — про інтернаціоналізований трибунал, який передбачає у його складі українських та іноземних суддів, які діятимуть на базі українського права, — наголосив він.

Костін також зазначив, що притягнення до відповідальності за воєнні злочини президента РФ Володимира Путіна може бути набагато складнішим.

Він має імунітет. Тобто, є дві базові позиції, працюючи з якими, думаю, ми знайдемо результат. Заочне засудження можливе. У цьому і відмінність Спецтрибуналу від МКС. Останній не може судити заочно. А трибунал — може. Український народ не повинен довго чекати, — зауважив генпрокурор України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?