Україна оскаржить повноваження Росії в ПАРЄ через арешт Навального
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна оскаржить повноваження Росії в ПАРЄ через арешт Навального

Україна оскаржить повноваження Росії в ПАРЄ через арешт Навального
Джерело:  online.ua

Україна готує звернення до Парламентської асамблеї Ради Європи, щоб оскаржити повноважень Росії в цій структурі після подій з арештом опозиціонера Олексія Навального, якого затримали напередодні відразу ж після повернення в Москву з Німеччини, де політик проходив лікування після отруєння бойовою отрутою "Новачок". Українська делегація має намір використовувати будь-які інструменти для невідкладних дебатів по темі і оскаржити повноважень росіян в світлі останніх подій. Про це повідомила глава української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева в Facebook, передає ONLINE.UA.

Меценцева нагадала, що 19 січня планувався онлайн-виступ Навального на засіданні комітету ПАРЄ з правових питань. Але його заарештували до рішення суду, яке буде винесено тільки 29 числа, а це значить, що російський опозиціонер не зможе взяти участь в засіданні.

"Ще пару днів тому, коментуючи найближчі робочі плани делегації, ми говорили про кейс Навального і його потенційний розвиток. Наша делегація буде використовувати всі можливі інструменти, які передбачає регламент для подальших кроків для обговорень (urgent debates) і оскаржень повноважень РФ, грунтуючись в тому числі на ці події ", - зазначила глава української делегації в ПАРЄ.

Вона також уточнила, що Європейський суд з прав людини вже зобов'язав Росію виплатити Навальному більше 22 тисяч євро, але замість цього в відношенні політика в Росії порушили кримінальну справу про шахрайство.

Як відомо, російський опозиціонер Олексій Навальний, який проходив лікування в Німеччині після отруєння бойовою отрутою "Новачок", повернувся в Росію ввечері 17 січня. І незважаючи на те, що команді російського президента Володимира Путіна продовжують виправдовуватися за отруєння, влада і силовики ретельно підготувалися до його зустрічі в аеропорту, де його по прильоту відразу ж затримали Навального за ухилення від явки в кримінально-виконавчу інспекцію як умовно засудженого за злочин. Весь світ відреагував на затримання Навального. США і лідери країн Євросоюзу вимагають його негайного звільнення. Вони розцінюють арешт Навального як виклик Путіна всьому російському народу і нагадують, що впевнені в собі політичні лідери не бояться конкуруючих голосів. У Росії вже відреагували на вимогу. Скандально відома речниця МЗС РФ Марія Захарова порадила світовим лідерам зайнятися проблемами в своїх країнах.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що арешт Навального планують обговорити 18 січня в Європарламенті, а 25 січня на засіданні Ради ЄС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?