Україна отримає страхову компенсацію у разі підриву Росією ЗАЕС за однієї умови
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна отримає страхову компенсацію у разі підриву Росією ЗАЕС за однієї умови

Україна отримає страхову компенсацію у разі підриву Росією ЗАЕС за однієї умови
Джерело:  online.ua

Україна може отримати страхову компенсацію у разі підриву Росією Запорізької АЕС, однак лише після остаточного звільнення станції від російських загарбників. Журналістам вдалося дізнатися, що держпідприємство НАЕК "Енергоатом" уже підписало договір страхування з ПрАТ "Страхова компанія "Перша" на понад 5 млрд грн щодо шкоди внаслідок ядерного інциденту на всіх чотирьох атомних станціях України.

Джерело:  "Наші гроші"

Україна може отримати страхову компенсацію, якщо Росія підірве ЗАЕС

Що важливо розуміти, ця угода поширюється на чотири атомні електростанції: Запорізьку, Рівненську, Хмельницьку та Південноукраїнську.

Згідно з даними журналістів, страхова сума по угоді становить 111,49 мільйона доларів Спеціальних прав запозичення МВФ, що в еквіваленті по курсу становить 5,44 млрд грн. Вказано, що період страхування – один рік.

Окрім того, наголошується, що підписана "Енергоатомом" та СК "Перша" угода розрахована на виплату компенсацій за смерть чи втрату здоров’я громадян внаслідок ядерних інцидентів.

Однак в ній зазначається, що страхове покриття відносно ЗАЕС почне діяти лише після:

  • її звільнення від російських військ;

  • ліквідації наслідків їх присутності на території станції;

  • отримання згоди міжнародних страхових ядерних пулів про участь у перестрахуванні ризиків по ЗАЕС.

За словами журналістів, страхова компенсація не покриває випадки заподіяння ядерної шкоди на будь-яких АЕС України внаслідок інциденту, який спричинять воєнні дії, збройні конфлікти, вторгнення тощо.

Що важливо розуміти, подібні виключення щодо воєнних причин ядерних інцидентів діяли і в попередніх страхових угодах "Енергоатому".

Що відомо про ситуацію на ЗАЕС

Як уже згадувалося раніше, солдати РФ замінували Запорізьку АЕС в Енергодарі та фактично погрожують українцям та міжнародній спільноті ядерною катастрофою.

Також нещодавно стало відомо, що російським загарбникам наказали покинути територію станції до 5 липня.

Згідно з даними української розвідки, персоналу АЕС, який ще залишився на станції, видані окупантами чіткі вказівки: "у разі будь-яких аварійних ситуацій звинувачувати Україну!".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?