Україна отримає від Литви ЗРК для знищення іранських дронів в армії РФ
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна отримає від Литви ЗРК для знищення іранських дронів в армії РФ

Україна отримає від Литви ЗРК для знищення іранських дронів в армії РФ
Джерело:  online.ua

За словами голови міноборони Литви Арвідаса Анушаускаса, уряд його країни схвалив відправку Україні 36 ЗРК для боротьби із іранськими дронами на озброєнні злочинної російської армії. 

Джерело: пресконференція голови міноборони Литви під час візиту в Україну

Що відомо про плани Литви передати Україні ЗРК для боротьби із іранськими дронами 

Окрім цього Анушаускас зазначив, що в Україну прибудуть 15 інструкторів ЗРК, які проводитимуть навчання серед українських військових.

Ми вже завершили навчання 15 інструкторів, які будуть готові працювати на території України і готувати українських військових. Також ми передаємо Україні 36 зенітно-ракетних комплексів, які можуть ефективно протидіяти дронам, - підкреслив голова міноборони Литви.

Між тим керівник міноборони України Олексій Резніков зазначив, що Литва підготувала інструкторів, які погодилися на території України навчити українських військових.

Хочу відзначити важливість того, що литовська сторона готує не просто операторів ЗРК, а саме інструкторів, які потім зможуть навчити наших військових. Тобто, вони тренують тренерів, - наголосив Резніков.

Між тим, за інформацією журналістів телеканалу CNN, Іран модифікує дрони, які поставляє до РФ, застосовуючі вибухові боєголовки могли завдати максимальної шкоди об'єктам інфраструктури на території України.

Злочинна армія РФ отримала від Ірану сотні БПЛА для ударів по енергетичній інфраструктурі України та іншим об'єктам.

Не розірвана боєголовка іранського безпілотника "Shahed-131", яка була виявлена в районі Одеси в жовтні 2022 року, була досліджена британською слідчою організацією Conflict Armament Research спільно з українськими військовими.

Склад боєголовки допомагає пояснити, чому атаки Росії на українську енергетичну інфраструктуру за останні кілька місяців виявилися таким ефективним.

Аналітики групи вважають, що боєголовки завдовжки трохи менш ніж два фути були поспішно модифіковані погано підігнаними один до одного шарами десятків дрібних металевих уламків, які при ударі розлітаються по великому радіусу. Крім осколків, по колу бойової частини розташовані ще 18 дрібніших зарядів, які при розплавленні вибуховою хвилею здатні пробивати броню і створювати своєрідний вибуховий ефект на 360 градусів. Накопичення цих елементів суттєво збільшує здатність боєголовки знищувати такі цілі, як електростанції, розподільні мережі, лінії електропередач та великі потужні трансформатори. Вони також значно ускладнюють ремонтні роботи.

Експерт розповів CNN, що боєголовки, призначені для бойових цілей, таких як танки або артилерійські гармати, можуть мати іншу конструкцію, з кумулятивним лобовим зарядом, який використовується для більш концентрованих цілей. Однак, боєголовка, досліджена CAR, має радіальний кумулятивний ефект, що може призвести до більшої площі ураження.

Було багато припущень, що, можливо, ці вибухові речовини були дуже грубими, дешевими та простими. Але дивлячись на боєголовку, стає ясно, що було докладено багато зусиль, щоб переконатися, що вона може завдати якомога більшої шкоди інфраструктурі у великому радіусі, - повідомив один з представників аналітично-дослідницької групи Демієн Сплітерс.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?