Україна отримала першу партію вакцини Pfizer за кошти держбюджету
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна отримала першу партію вакцини Pfizer за кошти держбюджету

Україна отримала першу партію вакцини Pfizer за кошти держбюджету
Джерело:  online.ua

26 травня Україна отримала ще 117 тисяч доз вакцини від коронавіруса Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech - це перша партія препарату, куплена за кошти держбюджету. Її направлять на вакцинацію чотирьох груп населення.

Джерело: МОЗ

Це не перша партія вакцини Pfizer в Україні. Раніше наша країна отримала майже 591 тисяч доз цього препарату за кошти донорів в рамках механізму COVAX - глобальної ініціативи по рівномірному розподілу вакцин проти COVID-19. Вакцину Pfizer, отриману в рамках COVAX, направили на імунізацію персоналу і мешканців будинків для літніх людей та спеціалізованих інтернатів, освітян та інших груп з першого і другого етапів вакцинації.

Очікується, що в 2021 році Україна отримає 20 млн доз вакцини Pfizer-BioNTech.

Кого будуть вакцинувати новою партією вакцини Pfizer

Вакцину Pfizer з нової партії використовують для вакцинації:

  • працівників сфери освіти;

  • осіб з першого і другого етапу, зокрема медиків, що не прищеплювалися раніше;

  • військовослужбовців Збройних сил України, співробітників структур державної безпеки;

  • представників іноземних дипломатичних установ в Україні.

У МОЗ уточнили, що в Україні зможуть отримати щеплення проти COVID-19 представники дипломатичних місій інших держав, а за це українські дипломати зможуть вакцинуватися за кордоном.

Вакцина Pfizer від коронавіруса - як вона працює

Вакцина Comirnaty (Комірнаті) - це мРНК-вакцина проти COVID-19, яку розробили німецька біотехнологічна компанієя BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Останні дослідні дані підтверджують, що цей препарат на 100% ефективний в запобіганні захворювання серед підлітків від 12 до 15 років і на 100% захищає від південноафриканського штаму коронавіруса.

В середньому ефективність вакцини оцінюється в 95%. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози з інтервалом в 21-28 днів.

Вакцинація від коронавіруса в Україні

Станом на 26 травня в Україні вже понад 1 млн людей зробили щеплення від коронавіруса. За минулу добу вакцинація була проведена для 16,4 тисяч осіб.

Вакцинація від коронавіруса в Україні станом на 26 травня (інфографика - vaccination.covid19.gov.ua)

На території України вакцинують наступними препаратами:

  • AstraZeneca (Covishield) виробництва індійського Інституту сироватки крові - ця вакцина схвалена для екстреного застосування ВООЗ, дозвіл на її використання також дали Велика Британія, Європейський Союз та Індія;

  • Sinovac (CoronaVac) виробництва китайської компанії Sinovac Biotech - вона знаходиться на останніх стадіях погодження ВООЗ для екстреного застосування, в Україні вакцину зареєстровано 9 березня 2021 роки;

  • AstraZeneca-SkBio виробницства SK Bioscience, Південна Корея - ця вакцина схвалена для екстреного застосування ВООЗ, в Україні її зареєстровано 20 квітня 2021 роки;

  • Comirnaty від компанії Pfizer-BioNTech - вакцина дозволена для екстреного використання ВООЗ, її застосовують в США, Великій Британії, Канаді і ЄС.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?