Україна перейшла на літній час — котра зараз година
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна перейшла на літній час — котра зараз година

Україна перейшла на літній час — котра зараз година
Джерело:  online.ua

Рано вранці 28 березня Україна перейшла на літній час - стрілки годинників перевели на годину вперед, через що українці сьогодні спали на годину менше. Котра зараз година, можна дізнатися за допомогою онлайн-годинника, який показує точний час в Києві після переведення годинників. Також є ще кілька способів, як дізнатися точний час без інтернету, про яких розповідає ONLINE.UA.

Як відомо, переведення годинників в Україні проходить два рази на рік: навесні (в останню неділю березня) - на літній час, восени (в останню неділю жовтня) - на зимовий. Це відбувається відповідно до постанови Кабінету міністрів "Про порядок обчислення часу на території України" №509 від 13 травня 1996 року. Крім України, 28 березня переводить годинники на літній час майже вся Європа. Відмовилися від переведення годинників в 161 країні, серед яких Росія, Білорусь, Ангола, Ісландія, Китай, Кенія, Індія, Об'єднані Арабські Емірати, Японія, Південна і Північна Корея і інші.

Переведення годинника в Україні - як дізнатися точний час

Майже всі гаджети автоматично переводять годинник, але це важливо відзначити в налаштуваннях. Втім, і без автоматичного переведення годинників і навіть без доступу до інтернету, точний час можна дізнатися кількома способами. Для цього потрібно:

  • набрати на телефоні комбінацію *160# - по цій комбінації всі діючі в Україні мобільні оператори показують точний час і дату;

  • подзвонити в службу точного часу по номеру 121.

Нагадаємо, перехід на літній і зимовий час в Україні почали ще в 1981 році, а в 1996 році переведення годинників регламентували на законодавчому рівні. Таку практику вперше ввели англійці з метою економії електроенергії, але з часом стало зрозуміло, що ця економія зводиться до нуля, тому багато країн відмовилися від переведення годинників. Серед цих країн: Білорусь, Ангола, Ісландія, Китай, Росія, Кенія, Індія, Об'єднані Арабські Емірати, Японія, Південна і Північна Корея і інші.

В Україні вже робили декілька спроб відмовитися від переходу на літній і зимовий час. Але депутати так і не змогли затвердити ініціативу. Разом з Україною практика сезонного переведення годинників до сих пір використовується більш ніж в 100 країнах світу. У 2018 року жителі Євросоюзу підтримали скасування сезонного переведення годинників. У березні 2019 року Європейський парламент проголосував за скасування практики переведення годинників з 2021 року, після чого Єврокомісія запропонувала країнам ЄС в індивідуальному порядку вибрати зимовий або літній час як постійне. Дискусії з цього питання досі тривають в ЄС. Справа в тому, що в багатьох країнах побоюються неузгодженості загального тимчасового простору.

У 2021 році українські парламентарії активно взялися за скасування переведення годинників в Україні на літній час, оскільки такий перехід важче сприймається організмом і не має ніякого економічного обгрунтування. Але Рада так і не встигла прийняти відповідний законопроєкт. Однак депутати запевняють, що в 2021 році Україна в останній раз перейшла на літній час.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Зеленського озвучили свою позицію щодо переведення годинників. Перший заступник спікера парламенту Руслан Стефанчук запевняє українців, що "перехід на літній або зимовий час негативно впливає на біоритми людини, а економічна доцільність переведення стрілок годинника не доведена".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?