Україна перейшла на зимовий час — котра зараз година
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна перейшла на зимовий час — котра зараз година

Україна перейшла на зимовий час — котра зараз година
Джерело:  online.ua

В ніч на 25 жовтня Україна перейшла на зимовий час - стрілки годинника о 04:00 ранку перевели на годину назад, завдяки чому українці сьогодні спали на годину більше. Котра зараз година, можна дізнатися за допомогою онлайн-годинника, який показує точний час в Києві після переведення годинників, передає ONLINE.UA.

В Україні перевели годинники на годину назад (фото - pxhere.com)

Як відомо, переведення годинників в Україні проходить два рази на рік: навесні (в останню неділю березня) - на літній час, восени (в останню неділю жовтня) - на зимовий. Це відбувається відповідно до постанови Кабінету міністрів "Про порядок обчислення часу на території України" №509 від 13 травня 1996 року. Крім України, 25 жовтня переводить годинники на зимовий час майже вся Європа. Відмовилися від переведення годинників в 161 країні, серед яких Росія, Білорусь, Ангола, Ісландія, Китай, Кенія, Індія, Об'єднані Арабські Емірати, Японія, Південна і Північна Корея і інші.

Нагадаємо, практику переведення годинників вперше ввели англійці з метою економії електроенергії в денний час, але з часом стало зрозуміло, що ця економія зводиться до нуля. В Україні вже робили декілька спроб відмовитися від переходу на літній і зимовий час, але депутати так і не змогли затвердити ініціативу. У 2018 року в Євросоюзі підняли тему скасування сезонного переведення годинників - Європейський парламент запропонував відмовитися від переведення годинників вже з 2021 року, але дискусії з даного питання до цих пір продовжуються в ЄС. Справа в тому, що в багатьох країнах побоюються неузгодженості загального тимчасового простору.

Важливо відзначити, що переведення годинників на зимовий час, не дивлячись на те, що він є стандартним астрономічним часом для нашого часового поясу, багато хто переживає важко. Мало того, що осінні дощі, холоди і скорочення світлового дня негативно позначаються на самопочутті і імунітеті людини, так з переведенням годинників ще й порушується циркадний ритм. Щоб включити в організмі потрібний час і адаптуватися до нового режиму, медики рекомендують:

  • скорегувати режим сну - лягати спати потрібно хоча б на 15 хвилин раніше, ніж зазвичай часу;

  • дотримуватися збалансованого раціону харчування - відмовитися від гострих, жирних і копчених продуктів, алкоголю і надмірної кількості кави, збагатити меню овочами і фруктами;

  • збільшити кількість випивається рідини до 1,5 літрів на добу - це може бути вода, ягідні морси, трав'яні настої і відвари;

  • починати день з контрастного душу;

  • мінімізувати фізичні навантаження, уникати перевтоми, більше гуляти на свіжому повітрі, але не забувати про соціальну дистанції, так як пандемія коронавіруса знову набирає обертів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна відмовиться від переходу на літній і зимовий час, якщо подібне рішення прийме Європейський союз.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?