Україна підписала контракт про імпорт газу з Угорщини в обхід Газпрому
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна підписала контракт про імпорт газу з Угорщини в обхід Газпрому

Україна підписала контракт про імпорт газу з Угорщини в обхід Газпрому
Джерело:  online.ua

Український оператор ГТС уклав угоду про імпорт газу з угорською компанією FGSZ в обхід російського "Газпрому". Початок постачання має розпочатися з січня 2022 року. За словами виконавчого директора згаданого вітчизняного відомства Сергія Макогона, запланований обсяг — 8 млн. кубометрів на добу.

Джерело: Facebook CEO Оператора ГТС України

Налагодження економічних відносин із ще однією європейською країною дозволить диверсифікувати джерела постачання газу до України. Останнє безпосередньо впливатиме на зміцнення енергетичної безпеки країни, заявляють у ГТС (газотранспортні системи – ред.). Макогон конкретизує показники постачання:

Угода дозволить фізично транспортувати щодобово до 8 млн куб. м газу з Угорщини до України. Це, наприклад, як денний обсяг споживання газу Києвом, що є найбільшим споживачем газу.

– Сергій Макогон

Фактично, Україна збільшує обсяг гарантованих потужностей майже на 30% та відкриває доступ до нових джерел природного газу, зокрема до терміналу зрідженого природного газу на острові Крк у Хорватії.

Разом із наявними добовими потужностями зі Словаччини — 27 млн. кубометрів, загальний обсяг гарантованої потужності для імпорту газу в Україну збільшиться до 35 млн. куб. м на добу.

Тестовий період до квітня 2022 року

 Наразі угоду уклали лише на тестовий період завдовжки з три місяці, але її мають продовжити в квітні. За тестовий період обидві сторони збираються дійти згоди щодо технічних моментів.

 Чиновник констатує, що втілення цього контракту далося непросто, йому передувала ціла низка непростих переговорів. Переговори з угорською стороною проводили спільно з НКРЕКУ (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг).

Днями ми повідомляли, що ціни на газ у Європі від початку грудня зросли до 149 євро за МВт-год (1,92 тис.дол. за тис. куб.м), такі дані міжконтинентальної біржі ICE Futures. Подорожчання відбувається на тлі невиконання російським газопостачальником "Газпромом" обіцянки щодо нарощування обсягів газу в сховищах країн ЄС та очікуваного похолодання.

Читайте також:

  • У Європі стрімко росте ціна на газ. Чого чекати Україні

  • Акції Газпрому рекордно подорожчали на тлі зростання цін на газ в Європі

  • Криза цін на газ провокує банкрутство компаній у Великій Британії: важливі подробиці читайте в нашому матеріалі

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?