Україна планує знизити ПДВ на окремі продукти харчування
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна планує знизити ПДВ на окремі продукти харчування

Україна планує знизити ПДВ на окремі продукти харчування
Джерело:  online.ua

Очільник фракції "Слуга народу" Давид Арахамія офіційно повідомив, що Україна може запровадити знижену ставку податку на додану вартість на окремі категорії продуктів харчування.

Джерело:  "Інтерфакс-Україна"

В Україні хочуть знизити ПДВ на окремі продукти харчування

Думаю, що в якомусь вигляді такий законопроєкт таки буде затверджений. Шукатимемо компенсатори для потенційних втрат бюджету, шукатимемо збалансоване рішення. Але щось треба робити, бо з 1 липня весь ЄС, не лише Польща, запроваджує пільгову ставку ПДВ для харчових продуктів, – розповів український політик.

За словами народного обранця, ця ініціатива може бути цікавою у контексті з іншим законопроєктом – про внутрішню торгівлю.

З'ясувалося, що 27-30% ціни – це не собівартість, а вплив супермаркету. Супермаркети затримують повернення коштів виробникам на 120-130 днів, а ті змушені звертатися за кредитами в банки та відсотки за цими кредитами закладати у вартість своїх продуктів. Таким чином, відбувається подорожчання, – підкреслив Давид Арахамія.

Політик також звернув увагу на те, що наразі ідею зниження ПДВ обговорюють з командою українського лідера Володимира Зеленського, профільними асоціаціями, Мінфіном, Держподатковою службою, профільним комітетом.

Давид Арахамія (фото - facebook.com)

Варто зазначити, що очільник комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев попередив, що, згідно з прогнозами Кабміну, зниження ставки ПДВ спровокує втрати держбюджету у розмірі 60 млрд грн.

Зниження ставки ПДВ не вплине на ціну товару, тому що у нас велика частка тіньової економіки, – додав політик.

За словами Давида Арахамії, враховуючи можливі масштабні втрати держбюджету від такої ініціативи, Рада розглядає також сценарій запровадження зниженої стави ПДВ не для всіх продуктів харчування, а для обмеженої кількості.

Можливо хліб, гречка, олія, – припустив нардеп.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?