Україна пригрозила Боснії наслідками за приховування стародавньої ікони
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна пригрозила Боснії наслідками за приховування стародавньої ікони

Україна пригрозила Боснії наслідками за приховування стародавньої ікони

Міністерство закордонних справ дорікнуло боснійському політику Мілораду Додіку за його ультиматуми щодо стародавньої ікони. Українська сторона нагадала про Конвенцію 1970 року про запобігання незаконному вивезенню культурних цінностей. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Європейську правду".

За словами речника дипвідомства Олега Ніколенка, фактом є українське походження реліквії з 300-річною історією.

"Те, що ікона походить з української території – це незаперечний факт. Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження у справі незаконного вивезення. Ми очікуємо, що боснійсько-герцеговинська сторона не буде використовувати ікону у внутрішньополітичній боротьбі, а надаватиме сприяння у рамках кримінального розслідування та експертизи і в її якнайскорішому поверненні до України", - зауважив дипломат.

Речник додав, згадана конвенція передбачає також заборону на вивезення та передачу власності на культурні цінності, тож приватизація ікони суперечить міжнародному праву.

"Відповідно до статті 7, держави-учасниці цієї конвенції зобов’язуються забороняти ввезення культурних цінностей, викрадених з музею або релігійної і світської історичної пам’ятки, а також на вимогу іншої держави-учасниці вживати відповідних кроків для виявлення та повернення будь-якої подібної культурної цінності", - наголосив Ніколенко.

Нагадаємо, голова боснійської президії Мілорад Додік відмовився повертати реліквію в Україну. Натомість він віддасть її попередньому власнику.

Як повідомляв ONLINE.UA, водночас Мілорад Додік наголосив, що готовий забезпечити передачу стародавньої ікони в Україну. Керівник президії Боснії та Герцеговини стверджує, що зробить це за однієї умови — Київ має довести, що українська сторона займалася її пошуками раніше. У чому сенс такої умови, він не уточнив.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?