Україна пригрозила Ірану, що звернеться в Міжнародний суд ООН
Категорія
Світ
Дата публікації

Україна пригрозила Ірану, що звернеться в Міжнародний суд ООН

Україна пригрозила Ірану, що звернеться в Міжнародний суд ООН

Офіційний Київ всерйоз налаштований звернутися у Міжнародний суд Організації об'єднаних націй щодо збитого в Ірані літака "Міжнародних авіаліній України", якщо переговорні можливості з Іраном будуть вичерпані. З такою гучною заявою виступив заступник міністра закордонних справ України та керівник української групи переговорників із Іраном Євген Єнін. За його словами, Україна буде вимушена зробити цей крок, "якщо переговорний процес зайде у глухий кут і ми вичерпаємо усі можливості переговорів з іранською стороною". Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "УНІАН".

Український дипломат звернув увагу на те, що низка обіцянок Ірану досі не виконані, попри те іранська сторона продовжує усіх переконувати, що хоче об’єктивного та неупередженого розслідування.

"Найближчими днями ми будемо вчергове виходити на контакт з іранською стороною, наполягати на виконанні досягнутих домовленостей. Досягати домовленостей і не реалізовувати їх - абсолютно контрпродуктивно, і саме тому ми не хотіли би продовжувати цю видимістю конструктивного діалогу, якщо на ділі в нас такого діалогу не виходить", — зазначив Євген Єнін.

Представник МЗС звернув увагу на те, що офіційний Київ досі розраховує на наявність доброї волі іранської сторони.

"За допомогою усіх інструментаріїв, які ми маємо у своєму розпорядженні як дипломатичні, так і кримінально-правові, будемо вимагати від іранської сторони виконання міжнародно-правових зобов'язань", — додав український дипломат.

Як уже згадувалося раніше, нещодавно в Офісі генерального прокурора поскаржилися, що українське слідство досі не отримало обіцяних Іраном матеріалів та доказів, попри те, що з останнього раунду переговорів, який відбувся в Тегерані у жовтні, минуло вже півтора місяці. Варто також нагадати, що ще до першої зустрічі перемовників України та Ірану у липні в МЗС прогнозували, що справа закінчиться позовом до Міжнародного суду ООН.

Нагадаємо, що український літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував рейсом PS 752 Тегеран - Київ, був збитий іранськими військовими у ніч на 8 січня 2020 року. Загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, які знаходилися на борту.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що оборонні війська Ізраїлю отримали доручення почати екстрено готуватися до ймовірного військового удару Сполучених Штатів по Ірану.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?