Україна проведе випробування нової індійської COVID-вакцини в формі спрею
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна проведе випробування нової індійської COVID-вакцини в формі спрею

Україна проведе випробування нової індійської COVID-вакцини в формі спрею
Джерело:  online.ua

Індійська компанія Bharat Biotech створила назальну вакцину проти коронавіруса у формі спрея. Препарат розроблений за технологією аденовірусного вектора, як британська вакцина AstraZeneca і російський препарат "Супутник V". Україна погодилася взяти участь в клінічних випробуваннях, про що 24 лютого повідомив глава МОЗ Максим Степанов по поверненню з Індії. Степанов уточнив, що індійська компанія вже починає перший етап випробувань, а до другого і третього етапи підключиться Україна. Ці випробування будуть завершені вже восени 2021 року. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на трансляцію брифінгу міністра в YouTube.

"Якщо ми будемо проводити частину клінічних випробувань в Україні, то це нам дасть пріоритетний доступ до цієї вакцини в разі доведення ефективності", - пояснив Степанов.

Як відомо, в Україні напередодні прибула перша партія індійської вакцини Covishield. Це індійський препарат, розробником якого є Оксфордський університет і компанія AstraZeneca. Він створений Serum Institute India. Це векторна вакцина, яка створена на основі генно модифікованої аденовірусу шимпанзе. Вона показала ефективність 82% на третій фазі випробувань.

Крім того, влітку 2021 року в Україні очікується поставка американської вакцини Novavax, яку також виготовляє найбільший в світі виробник вакцин Serum Institute. Українська влада вже забронювала 15 млн доз препарату. Novavax - це рекомбінантна вакцина, створена на основі спайк-білка молекули коронавіруса SARS-CoV-2. Вакцина Novavax показала підсумкову ефективність 89,3%. Для основного штаму показник склав 95,6%. Також препарат був протестований для нового штаму "британського" коронавіруса і показав 85,6% ефективності.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що МОЗ офіційно оголосило про вакцинацію в Україні з 24 лютого. Першими вакцину отримають медики, які лікують хворих ковідом, і військові з зони ООС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?