Україна розраховує отримати від партнерів 40-50 винищувачів F-16 — радник міністра оборони
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна розраховує отримати від партнерів 40-50 винищувачів F-16 — радник міністра оборони

Україна розраховує отримати від партнерів 40-50 винищувачів F-16 — радник міністра оборони
Джерело:  online.ua

Україна розраховує на отримання 40-50 винищувачів F-16, щоб захистити своє небо від російських бомб.

Джерело: Politico

Скільки літаків потрібно Україні

Радник міністра оборони України Юрій Сак сказав виданню, що загалом Україна хоче отримати 40-50 F-16, сформувавши три-чотири ескадрильї для захисту свого неба від російських бомбардувань.

Київ повідомив західним лідерам, що потреба в сучасних реактивних літаках стала гострішою після того, як у березні російські ВПС почали широко використовувати керовані плануючі бомби, які досягають цілей на великих відстанях. Україні наразі «нічим зупинити» російські літаки, які їх перевозять, сказав Сак.

Всі розуміють, що тема назріла для обговорення. Ніхто не казав, що це неможливо. Якщо порівнювати з тримісячною давниною, коли ми ще боролися з танками, сьогодні всі говорять про коаліцію винищувачів — це дуже багатообіцяючий знак. Ми розуміємо, що наша ППО не буде повною без винищувачів F-16, - сказав він.

Також за словами Сака, Зеленський хоче, щоб питання літаків було на першому місці в порядку денному на саміті країн Великої сімки Хіросімі, який відбудеться цього тижня, а потім знову на щорічному саміті НАТО в липні.

За його словами, український президент отримав «запевнення» від західних лідерів під час свого останнього європейського туру, що вони обговорять це питання найближчими днями.

Хоча Британія, Італія, Франція та Німеччина не можуть запропонувати F-16, Сак сказав, що «вони мають важливий голос у міжнародній коаліції», і Україна хотіла б, щоб вони «заохочували» таких союзників, як США та Туреччина.

Ці літаки також є в Бельгії, Данії, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Греції та Румунії.

Сучасні винищувачі для України

Україна намагалася переконати союзників надати військовим сучасні винищувачі з початку повномасштабного російського вторгнення. Найкращим варіантом для ЗСУ є F-16 четвертого покоління американського виробництва.

Захід досі неохоче погоджувався через занепокоєння щодо подальшої військової ескалації та технічних бар’єрів, включаючи необхідність будівництва довших злітно-посадкових смуг в Україні та навчання, необхідне для українських пілотів.

Проте Велика Британія та Франція заявили, що готові тренувати українських пілотів.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?