Україна в ООН вимагає від РФ компенсації за агресію в Чорному морі
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна в ООН вимагає від РФ компенсації за агресію в Чорному морі

Україна в ООН вимагає від РФ компенсації за агресію в Чорному морі
Джерело:  online.ua

Українська делегація в Організації Об’єднаних Націй виступила з вимогами до Росії щодо компенсації за агресивні дії у Чорному морі, а також стосовно припинення незаконного блокування його акваторії.

Джерело: Укрінформ

За оприлюдненими даними, заява пролунала під час засідання Ради безпеки ООН напередодні, її присвятили питанням підтримання міжнародного миру і безпеки на морі.

В українській делегації звернули увагу на численні порушення прав держави з боку російського агресора - перш за все тих, що передбачені Конвенцією ООН про морське право й іншими міжнародними нормами.

Зокрема, через політику РФ наразі Україна не може користуватися акваторією Чорного та Азовського морей безперешкодно, хоча має до них повний доступ.

У заяві згадувалося, як з квітня 2021 року російська сторона заблокувала частину Чорного моря в напрямку азовської акваторії для іноземних військово-морських сил і державних суден. Москва це пояснила військовими навчаннями.

Таким чином Кремль “незаконно поводиться на морі”, блокує зокрема комерційне судноплавство, перешкоджає руху військових кораблів.

Одночасно з цим російське військове керівництво займається підвищенням своєї армійської присутності в регіоні, збільшує кількість військових кораблів, зокрема таких, які можуть нести ядерний арсенал на борту.

“Росія повинна припинити свою агресію проти України, відновити повагу до суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів”, - оголосили делегати Києва в ООН.

Агресія Росії проти України

Офіційний Київ ще раніше звертав увагу міжнародної спільноти на намір РФ привласнити собі Чорне море, перетворити його разом з Азовським на “внутрішнє озеро”.

“Якщо країни Чорного моря та члени НАТО плюс Україна, Грузія, і можна знайти навіть місце для Молдови в цьому механізмі, не об’єднають своїх зусиль, то Росія перетворить Чорне море на своє внутрішнє озеро, поділить його навпіл і почне повністю панувати у своїй зоні. Ця тема була вчора дуже предметно проговорена — тобто, що треба зробити для того, щоб вирівняти ситуацію з безпекою в Чорному морі”, - наголошував голова МЗС Дмитро Кулеба.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?