В МЗС заявили про план боротьби проти РФ за Чорне море
Категорія
Політика
Дата публікації

В МЗС заявили про план боротьби проти РФ за Чорне море

В МЗС заявили про план боротьби проти РФ за Чорне море
Джерело:  online.ua

У Міністерстві закордонних справ заявили, що володіють конкретними ідеями та пропозиціями з приводу опору російському агресору, який має намір перетворити Чорне море на своє “внутрішнє озеро”.

Джерело: Facebook

За словами дипломата, українська сторона боротиметься проти російського контролю над Чорним морем.

“Якщо країни Чорного моря та члени НАТО плюс Україна, Грузія, і можна знайти навіть місце для Молдови в цьому механізмі, не об'єднають своїх зусиль, то Росія перетворить Чорне море на своє внутрішнє озеро, поділить його навпіл і почне повністю панувати у своїй зоні. Ця тема була вчора дуже предметно проговорена - тобто, що треба зробити для того, щоб вирівняти ситуацію з безпекою в Чорному морі. У України є конкретні ідеї, конкретні пропозиції з цього приводу”, - наголосив Кулеба за підсумками великого Батумського саміту.

Він уточнив, що офіційний Київ обговорює відповідні ініціативи з Грузією, Молдовою, союзниками НАТО, а також дружніми до України причорноморськими державами - Румунією, Болгарією, Туреччиною.

Задля посилення євроінтеграційних процесів у травні було створено Асоційоване тріо за участі України, Грузії та Молдови, нагадали в МЗС. У понеділок, 19 липня, великий їхній саміт відвідав також президент Євроради Шарль Мішель.

“Тут йдеться про безпеку регіону, про безпеку взагалі Європи, тому що ми абсолютно переконані, що без членства наших трьох країн в ЄС гарантувати повноцінну безпеку Європи буде неможливо... Але я вам скажу, що все більше країн у ЄС теж починають думати в межах цієї парадигми, і це дуже радує”, - додав міністр.

Батумський саміт

Державні лідери України, Грузії та Молдови за підсумками спільного Батумського саміту підписали декларацію, яка стосується європейських прагнень всіх держав і подальшої інтеграції в Євросоюз.

Три держави відзначили, що Угоди про асоціацію з ЄС, які були підписані — це дорожні карти для проведення реформ, потужний стимул для надання європейської перспективи.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?