Україна, Грузія та Молдова підписали декларацію про майбутній вступ в ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна, Грузія та Молдова підписали декларацію про майбутній вступ в ЄС

Україна, Грузія та Молдова підписали декларацію про майбутній вступ в ЄС
Джерело:  online.ua

Державні лідери України, Грузії та Молдови за підсумками спільного Батумського саміту підписали декларацію, яка стосується європейських прагнень всіх держав і подальшої інтеграції в Євросоюз.

Джерело: Офіс президент

За оприлюдненими подробицями, кожна з країн-представниць програми “Східного партнерства” скористається одного дня правом подання заяви на приєднання до європейської співдружності. Це гарантовано ст. 49 Договору про ЄС.

У підписаному документі говориться про лідерів згаданої трійки, які провели переговори в Батумі для зміцнення тристоронньої співпраці на шляху до інтеграції. Відносини між державами базуються на цінностях, які є вітальними для всієї Європи - це демократія, повага до прав людини, свободи й верховенства права.

“Ми підтверджуємо свою непохитну відданість продовженню процесу нашої інтеграції до Європейського союзу шляхом комплексних реформ, спрямованих на зміцнення наших демократичних інститутів, і поступовому наближенню нашого законодавства у відповідних сферах в ключових елементів права ЄС”, - говориться у документі.

Три держави відзначили, що Угоди про асоціацію з ЄС, які були підписані - це дорожні карти для проведення реформ, потужний стимул для надання європейської перспективи.

“У цьому контексті ми нагадуємо, що відповідно до статті 49 Договору про ЄС Грузія, Республіка Молдова та Україна як європейські держави, які поважають європейські цінності і віддані їх просуванню, можуть подати заявки на вступ до Європейського союзу”, - додали у спільній заяві лідери.

Зеленський у Грузії

Український президент розпочав офіційний візит до дружньої держави у понеділок, 19 липня. Перш за все після прибуття він відвідав лінію розмежування з так званою Абхазією - непідконтрольним уряду Грузії районом.

Зеленський наголосив, що кожна з трьох країн стала жертвою зовнішньої агресії. Ба більше - агресії сусіда, який завжди позиціонував себе саме як друга, який нібито готовий встати на захист.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?