В ЄС поставили невідкладне завдання команді Зеленського
Категорія
Політика
Дата публікації

В ЄС поставили невідкладне завдання команді Зеленського

В ЄС поставили невідкладне завдання команді Зеленського
Джерело:  online.ua

Віце-президент Єврокомісії з міжвідомчим відносин і прогнозування Марош Шефчович вимагає від команди українського лідера Володимира Зеленського проявити рішучість і остаточно реформувати судову систему, після чого Україні відразу буде виплачений другий транш макрофінансової допомоги ЄС.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Представник ЄС підкреслив, що ця вимога не щось конкретне для України, а дійсно важливе завдання, оскільки мова йде про діяльність держави, про спільні цінності, про атмосферу в суспільстві.

"Зараз дуже важливо продовжити цю реформу для подальшого зміцнення верховенства закону. Також дуже важливо бачити рішучість керівництва України реформувати судову систему, відповідно до рекомендації Венеціанської комісії. Коли всі ці кроки, про які я згадав, будуть виконані, відразу після цього буде надано другий транш ", - заявив Марош Шефчович.

Європейський політик при цьому привітав прагнення Зеленського боротися з інтересами і впливом олігархів в політичному та економічному житті України. Крім того, він підкреслив, що досягнення України за останні три десятиліття були дуже вражаючими, особливо в умовах дуже складного геополітичного середовища.

"Всі ці кроки, про які я говорив, дійсно зроблять Україну більш сильною і стійкою. Крім того, це принесе іншу підтримку через макрофінансову допомогу. У грудні минулого року були надані 600 млн євро, і я думаю, що, коли всі ці кроки, про які я згадав, будуть виконані, відразу після цього буде надано другий транш ", - запевнив віце-президент ЄК.

Фінансова допомога Україні від ЄС

Як відомо, Євросоюз надав офіційному Києву доступ до позики в 1,2 млрд євро, з яких половину Україна отримала в кінці 2020 року. В Європейській комісії звертають увагу на те, що для отримання другого траншу макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 600 млн євро офіційний Київ повинен виконати низку умов, і зробити це в найближчі місяці.

Йдеться про початок і продовження реформ в таких сферах:

  • управління державними фінансами,

  • належне врядування та верховенство права,

  • поліпшення бізнес-клімату,

  • секторальні реформи

  • державні підприємства.

Судова реформа в Україні

Кілька законопроєктів щодо судової реформи в Україні серйозно турбують Євросоюз. Венеціанська комісія закликала офіційний Київ не робити помилку і рекомендувала надати саме міжнародним експертам вирішальну роль в органі, який буде підбирати членів Вищої ради правосуддя, незважаючи на те, що це не сподобається українським суддям. З такою ж вимогою до влади України звернулися США і ЄС - вони закликали команду Зеленського забезпечити суттєву роль незалежних експертів в ВСП і ВККС.

Законопроєкти про внесення змін до законів "Про судоустрій і статус суддів" та "Про Вищу раду правосуддя" Рада нарешті прийняла. У них враховані всі критично важливі поправки, в тому числі з ключовим голосом незалежних міжнародних експертів в етичній раді.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?