Зеленському нагадали про чималі зобов'язання України перед ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленському нагадали про чималі зобов'язання України перед ЄС

Зеленському нагадали про чималі зобов'язання України перед ЄС
Джерело:  online.ua

Заступник голови постійного представництва Євросоюзу в Україні Ремі Дюфло під час дискусії "Антикорупційна реформа: оцінка прогресу та актуальні виклики" нагадав, що Україна взяла на себе чималі зобов'язання при підписанні угоди про асоціацію з ЄС, і в рамках цих зобов'язань повинна реалізувати судову і антикорупційну реформи , щоб розраховувати на макрофінансову підтримку ЄС.

Джерело: трансляція дискусії "Антикорупційна реформа: оцінка прогресу та актуальні виклики"

Дюфло відзначив значний прогрес у судовій реформі України і висловив сподівання, що українська влада продовжать наполегливо працювати в цьому напрямку. Він також попередив, що антикорупційні заходи в Україні пильно моніторять в ЄС.

Учасники дискусії наголосили, що судова і антикорупційна реформи важливі не тільки для економіки України, а й для вступу в ЄС.

"Що стосується антикорупційної реформи, ми можемо відзначити досягнення Вищого антикорупційного суду, який подолав низку перешкод, наприклад, відсутність власного приміщення. Суд вже почав виносити вироки. Це, безумовно, прогрес. І сподіваємося, що нові установи антикорупційної інфраструктури будуть залишатися на карті як можна довше ", - зазначив Дюфло.

При цьому він висловив стурбованість з приводу рішень КСУ, де поставили під сумнів значні антикорупційні досягнення української влади.

Що вимагає Євросоюз від України

Нещодавно керівниця Групи підтримки України в Європейській комісії Катаріна Матернова звернула увагу на те, що для отримання другого траншу макрофінансової допомоги від Євросоюзу в розмірі 600 млн євро офіційний Київ повинен виконати низку умов до встановлених термінів.

Вона згадала фіскальну децентралізацію, реформу держслужби, земельну реформу, малу приватизацію і цифрову трансформацію. Також Матернова вказала на проблемні сфери, серед яких - судова система.

Що вимагає МВФ від України

У МВФ недавно заявили про відновлення переговорів з Україною щодо перегляду програми Stand-by. Українська влада розраховує отримати ще два транші на суму в 1,5 млрд доларів, але якщо Україна виконає головні умови кредитора.

МВФ вимагає:

  • прийняти закон про Вищу раду правосуддя;

  • закріпити в законодавстві незалежність НАБУ;

  • прийняти вже внесені до Верховної Ради нові поправки до закону про Нацбанк;

  • відмовитися від обмеження цін на газ, введених цієї зими;

  • затвердити бюджетний план на 2022 рік;

  • провести аудит COVID-фонду.

Президент України Володимир Зеленський не приховує, що за деякими пунктами і вимогами офіційний Київ не згоден з МВФ, тому намагається знайти баланс і зберегти свою позицію.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?