ЄС назвав умови для отримання Україною нового траншу
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЄС назвав умови для отримання Україною нового траншу

ЄС назвав умови для отримання Україною нового траншу
Джерело:  online.ua

Очільниця Групи підтримки України у Європейській комісії Катаріна Матернова звернула увагу на те, що для отримання другого траншу макрофінансової допомоги від Євросоюзу у розмірі 600 млн євро офіційний Київ повинен виконати низку умов, і зусилля потрібно збільшити, щоб встигнути до встановлених термінів.

Джерело: "ЄП"

Фінансова допомога Україні від ЄС

Європейська дипломатка нагадала українцям, що Євросоюз надав офіційному Києву доступ до позики в 1,2 млрд євро, з яких половину Україна отримала в кінці 2020 року.

"Щоб отримати другу половину, до середини вересня вам необхідно виконати низку умов. Щоб встигнути, вам потрібно збільшити зусилля", - наголосила Катаріна Матернова.

На її переконання, пандемія коронавірусу особливо не вплинула на темп реформ в країні, і у низці сфер можна помітити суттєвий прогрес. До прикладу, вона згадала про фіскальну децентралізацію, рефому держслужби, розділення "Нафтогазу", земельну реформу, малу приватизацію та цифрову трансформацію.

Також дипломатка згадала проблемні сфери, серед яких - судова система. Офіційний Брюссель буде намагатися підтримувати перезапуск комплексної судової реформи, що буде охоплювати у тому числі органи суддівського самоврядування та Конституційний суд.

"Принциповість та ефективність судової системи має бути посилена. Це включає потребу створити нову Вищу кваліфікаційну комісію суддів та забезпечити чесність членів Вищої ради юстиції. Це є особливо важливим зараз, зважаючи на те, що деякі досягнення реформ підриваються рішеннями окремих судів", - наголошує представниця Єврокомісії.

Окрім того, за її словами, потрібно переглянути законодавчу базу корпоративного управління держпідприємств відповідно до стандартів ОЕСР, і ці стандарти повинні бути враховані.

"Повага до незалежності держпідприємств і їхній захист від політичного впливу, включно із правилами відбору та оплати незалежних членів наглядових рад та найвищих керівників, лишається життєво необхідною", - підсумувала Катаріна Матернова.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?