Рада остаточно прийняла закон про реформу ВРП
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада остаточно прийняла закон про реформу ВРП

Рада остаточно прийняла закон про реформу ВРП
Джерело:  online.ua

14 липня Верховна Рада прийняла закон про реформу головного суддівського органу країни - Вищої ради правосуддя. У ньому прописаний механізм конкурсного відбору та перевірки на добропорядність членів ВРП. Ухвалення цього закону було однією з головних умов МВФ для співпраці з Україною.

Джерело: ВРУ

Законопроеєкт №5068 у першому читанні був прийнятий ще в травні, але тільки зараз його підготували до другого читання з правками і рекомендаціями Венеціонской комісії. Зокрема, вони стосувалися надання міжнародним експертам переважного голосу в Етичній раді. За прийняття закону проголосували 259 нардепів.

Що передбачає закон про реформу ВРП

На прийнятті закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя і діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя", як відомо, наполягали ЄС, МВФ, США, Всесвітній банк і члени Великої сімки. Вони погрожували офіційному Києву втратою фінансової підтримки від міжнародних партнерів та навіть скасуванням безвізового режиму, якщо закон не примуть. Зокрема, від влади України вимагали негайно перезавантажити Вищу раду правосуддя, та ввести в неї міжнародних експертів, в тому числі і Ради Європи.

У Раді врахували зауваження і вимоги партнерів України. Зокрема, в законі 5068 передбачено наступне:

  • діючих членів ВРП і кандидатів на посаду перевірятиме на добропорядність новий орган - Етична рада;

  • в її склад входитимуть 3 людини з числа суддів або суддів у відставці, визначені Радою суддів України, і 3 експерта, визначених міжнародними організаціями;

  • Етична рада буде встановлювати, чи відповідає кандидат на посаду члена ВРП критеріям професійної етики і доброчесності, і надавати органу обрання/призначення список кандидатів, рекомендованих для призначення на посаду члена ВРП.

Також закон передбачає створення Служби дисциплінарних інспекторів ВРП. Ця структура разом з Етичною радою стежитиме за доброчесністю і професійною етикою діючих членів ВРП і кандидатів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?