Зеленський ветував проблемний закон про перезавантаження ВККС
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський ветував проблемний закон про перезавантаження ВККС

Зеленський ветував проблемний закон про перезавантаження ВККС
Джерело:  online.ua

8 липня український глава Володимир Зеленський ветував закон про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Він повернув документ в Раду на доопрацювання зі своїми зауваженнями і пропозиціями.

Джерело: ВРУ

Зокрема, Зеленський вказав нардепам на правову проблему в документу, в який парламентари включили дві взаємовиключні поправки щодо ролі міжнародних експертів в прийнятті рішень ВККС. Вимагає виключити з документа пункт, який може неоднозначно трактуватися та зменшувати роль міжнародних експертів в работі комісії.

Тепер нардепи повинні повторно розглянути законопроект про ВККС і прийняти президентські правки, або ж подолати вето - це можливо, якщо парламент повторно проголосує за попередній варіант законопроєкту і набере 300 + 1 голосів.

Вето Зеленського на закон про запуск ВККС - пропозиції

У новому варіанті закону про ВККС Зеленський закликає включити наступне:

  • ВККС вважається повноважною за умови призначення до її складу не менше 11 членів, щонайменше 6 з яких призначені серед суддів або суддів у відставці;

  • встановити, що на запит члена першого складу Конкурсної комісії для організаційного, технічного забезпечення здійснення його повноважень КК може залучати помічників і перекладачів.

Закон про ВККС - що він передбачає

Закон "Про внесення змін до Закону України" Про судоустрій і статус суддів "та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України" передбачає, що членів ВККС відбиратиме конкурсна комісія з 6 членів. Йдеться про трьох діючих суддів або суддів у відставці та трьох незалежних міжнародних експертів. При цьому саме у міжнародних експертів буде вирішальний голос.

Тепер же виявилося, що з правками, внесеними в документ, не все однозначно - їх, як каже Разумков, можна трактувати по-різному. При цьому Зеленський ще після прийняття закону в Раді висловлював надію, що депутати не "спотворили документ поправочним спамом" і не сховали в ньому "юридичні міни".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?