США і ЄС висунули нову вимогу команді Зеленського
Категорія
Політика
Дата публікації

США і ЄС висунули нову вимогу команді Зеленського

США і ЄС висунули нову вимогу команді Зеленського
Джерело:  online.ua

Посольство США і Євросоюз вважають "важливим кроком" прийняття закону №3711-д про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів, але закликають поквапитися з ухваленням законопроєкту №5068 про реформування Вищої ради правосуддя.

Джерело: Twitter посольства США в Україні та голови представництва ЄС в Україні Матті Маасікаса

"США вітають ухвалення законопроєкту 3711-д за міжпартійної підтримки, щоб відновити ВККС та очікують остаточного тексту із врахуванням рекомендацій Венеціанської комісії. Вітаємо Верховну Раду і керівництво України з важливим кроком на шляху до всеосяжної судової реформи", - відреагували в посольстві США на рішення Ради.

Також американські дипломати нагадали, що з нетерпінням чекають ще й прийняття законопроєкту щодо реформування Вищої ради правосуддя, "щоб доповнити досягнення".

В ЄС вже заявили, що готові призначити незалежних експертів для підтримки відбору ВККС.

"Рішучий крок до фундаментальної реформи судової системи України зроблено Верховною Радою. Вітаємо з прийняттям реформи Вищої кваліфікаційної комісії суддів, сподіваємося побачити остаточний текст законопроєкту №3711 відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії. ЄС готовий призначити незалежних експертів для підтримки відбору в ВККС. Для проведення всеосяжної судової реформи необхідно реформувати і ВРП - відповідний законопроєкт вже розроблений ", - написав Маасікас.

Верховна Рада прийняла закон про ВККС України

Напередодні Верховна Рада прийняла закон про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів, що передбачає вирішальну роль міжнародних експертів у формуванні. "За" її внесення в законопроєкт проголосували 255 депутатів, незважаючи на те, що перед цим профільний комітет відхилив її.

Законопроєкт передбачає, що нових членів ВККС відбиратиме конкурсна комісія з міжнародними експертами в складі. Саме у міжнародних експертів буде вирішальний голос.

Судова реформа в Україні

Як відомо, кілька законопроектів щодо судової реформи, які ініціюють в Раді, серйозно турбують Євросоюз. У їх числі, зокрема, законопроекти про внесення змін до законів "Про судоустрій і статус суддів" та "Про Вищу раду правосуддя". В ЄС незадоволені положеннями в частині дотримання зобов'язань, відображених в Угоді про асоціацію між ЄС і Україною.

Кілька днів тому Венеціанська комісія також оприлюднила висновок щодо законопроєкту №5068 про реформу головного суддівського органу країни - Вищої ради правосуддя. У висновку в цілому схвалена ця законодавча ініціатива, але дані рекомендації, як посилити контроль за дотриманням суддівської етики і доброчесності серед суддів та органів судової влади України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?