НАТО, США та ЄС екстрено звернулися до України через СБУ
Категорія
Політика
Дата публікації

НАТО, США та ЄС екстрено звернулися до України через СБУ

НАТО, США та ЄС екстрено звернулися до України через СБУ
Джерело:  online.ua

Міжнародна дорадча група (МДГ), членами якої є США, ЄС та НАТО, опублікувала позитивний висновок про останню редакцію законопроєкту про Службу безпеки України, однак все одно озвучила декілька важливих порад офіційному Києву. Варто зазначити, що висновок МДГ підготували на прохання очільниці робочої групи з розробки реформи Мар’яни Безуглої.

Джерело:  "ЄП"

НАТО, США та ЄС озвучили пораду Україні щодо СБУ

Представники МДГ нагадали про загальну підтримку наявної фінальної версії проєкту, наголосивши, що цей законопроєкт може стати міцною базою для докорінної реформи СБУ відповідно до європейських та євроатлантичних принципів та кращих практик.

Однак НАТО, США та ЄС не забули також й про зауваження: іноземні фахівці наполегливо радять офіційному Києву змінити чинне формулювання статті 8-2 закону "Про контррозвідувальну діяльність" (цей закон також змінюється у рамках реформи).

"Використання в суді контррозвідувальних даних створює низку серйозних викликів... Загалом поріг та правові вимоги до збирання доказів у кримінальній справі для використання в суді є вищими, зважаючи на зовсім інше завдання: докази збираються проти особи, а розвідувальні дані збираються для держави. Наступним аспектом є те, що контррозвідувальні дані для використання в суді часто є засекреченими. А це впливає на право особи на чесний суд, оскільки підзахисні та їхні адвокати можуть не мати доступу до таких даних, щоб відповідним чином підготувати лінію захисту", - наголошують представники МДГ.

За словами іноземних фахівців, у разі ухвалення проєкту в нинішньому вигляді виникає "стурбованість щодо ризику зловживання контррозвідувальними даними в політичних та корупційних цілях".

НАТО, США та ЄС рекомендують українській владі чітко обмежити в законопроєкті використання таких матеріалів лише щодо найтяжчих кримінальних правопорушень та чітко прописати процедуру використання розвідувальних даних як доказів у судовому процесі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?