СБУ викрила спробу вивезти з України скіфські золоті артефакти
Категорія
Україна
Дата публікації

СБУ викрила спробу вивезти з України скіфські золоті артефакти

СБУ викрила спробу вивезти з України скіфські золоті артефакти
Джерело:  online.ua

Силовики Служби безпеки виявили протизаконну спробу вивезти за кордони України культурні артефакти скіфського періоду, які надзвичайно коштовні серед колекціонерів.

Джерело: СБУ

Згідно з уточненням спецслужби, міжнародні аукціони оцінюють такі стародавні прикраси до 40 тисяч доларів США.

“За попередніми даними слідства, забезпечував нелегальне переправлення раритетів посередник, який діяв на замовлення європейських клієнтів. Він найняв кур’єра, який мав вивезти Скіфські золоті прикраси через пункт пропуску «Ягодин». Оперативники та слідчі СБ України виявили в особистих речах кур’єра приховані від митного контролю 11 підвісок часів Скіфської доби, виготовлених з жовтого та білого золота”, наголосили в СБУ.

Попередні висновки експертів вказують на унікальність вилучених виробів, тож вони мають надзвичайну культурну та історичну цінність для України. Наразі передбачається відправка артефактів на повноцінне дослідження, а за його підсумками фігурантам інциденту повідомлять про підозру за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 201 ККУ.

“Після завершення досудового розслідування розглядатиметься питання щодо передачі цінностей до Музейного фонду України. Операція проводилась Головним управлінням по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБ України у взаємодії зі Слідчим управлінням ГУ СБ України в м. Києві та Київській області та Волинською митницею Держмитслужби України під процесуальним керівництвом Київської обласної прокуратури”, - резюмували у пресслужбі силової структури.

Скіфська спадщина України

Це не перший випадок, коли в української сторони намагаються буквально викрасти її культурну спадщину. пов’язану зі стародавніми скіфами. Найбільш резонансним став інцидент з так званим скіфським золотом, яке російський агресор намагався “повернути” в окупований Крим.

Під час вторгнення на півострів 2014 року видовищна виставка артефактів відбувалася в Нідерландах. Після кримської анексії Київ потребував повернути її на підконтрольну територію, однак жодним чином не до окупантів. Російська сторона оскаржувала це й судовий процес досі триває.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?