Зеленський попередив МВФ, що не торгуватиме реформами за гроші
Категорія
Економіка
Дата публікації

Зеленський попередив МВФ, що не торгуватиме реформами за гроші

Зеленський попередив МВФ, що не торгуватиме реформами за гроші
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський вважає несправедливими вимоги МВФ для виплати нового траншу. Запевняє, що Україні не буде торгувати реформами в догоду Фонду.

Джерело: Офіс президента України

Коментуючи претензії МВФ до українських реформ, Зеленський нагадав, що найголовніше, щоб українці були задоволені реформами. Він каже, що Україна виконає свої зобов'язання перед Фондом, щоб отримати транш вже восени, проте в разі його відсутності глобальної проблеми не буде.

"Є «маяки», які МВФ очікує від України, зокрема судова реформа, і ще багато питань. Сьогодні транш прив'язаний до таких «маяків». Я ще раз повторю: вважаю, що це несправедливо, коли у нас йде війна, коли ми боремося з олігархатом, коли ми боремося з корупцією і реально це робимо. Однак - це їх право ", - заявив Зеленський.

Український глава вважає, що не можна порівнювати стратегію і тактику поведінки МВФ щодо України з багатьма країнами через війну на Донбасі.

"Просто не можна ставити нас в один ряд з іншими. Тому що у нас є ускладненість, тому що йде війна. Тому що витрачаються гроші не на пріоритети з точки зору економіки, а на пріоритет з точки зору безпеки. Спочатку військові, спочатку медицина, потім все інше ", - підкреслив Зеленський.

При цьому Зеленський додав, що чекає від Верховної Ради прийняття всіх необхідних законів для подальшої співпраці з МВФ.

"Все погоджено. Але можуть бути несподіванки, сюрпризи - так у нас трапляється в парламенті. Як було з НАЗК: мені довелося ветувати його (закон - ред.), тому що хтось щось додав. На жаль, відповідальності у депутатів багатьох партій немає. Я навіть не знаю, навіщо вони це роблять - просто, вибачте, на зло країні. Як то кажуть "а баба-яга проти". Це ускладнює ситуацію", - додав Зеленський.

Що вимагає МВФ від України

МВФ і Україна недавно відновили переговори щодо перегляду програми Stand-by. Українська влада розраховує отримати ще два транші на суму в 1,5 млрд доларів, але якщо вдасться виконати головні умови кредитора.

МВФ вимагає:

  • прийняти закон про Вищу раду правосуддя;

  • закріпити в законодавстві незалежність НАБУ;

  • прийняти вже внесені до Верховної Ради нові поправки до закону про Нацбанк;

  • відмовитися від обмеження цін на газ, введених цієї зими;

  • затвердити бюджетний план на 2022 рік;

  • провести аудит COVID-фонду.

Президент України Володимир Зеленський не приховує, що за деякими пунктами і вимогами офіційний Київ не згоден з МВФ, тому намагається знайти баланс і зберегти свою позицію.

Кредитна програма МВФ для України

У 2020 році рада директорів МВФ затвердила 18-місячну програму stand-by для України на суму близько 5 млрд доларів. Після виділення першого траншу в розмірі 2,1 млрд дол. Було заплановано чотири перегляди програми та виділення ще декількох траншів, однак цей план не був виконаний.

Для відновлення співпраці МВФ зажадав, щоб Україна повернулася до виконання своїх зобов'язань перед Фондом, серед яких: відновлення прав НАЗК, відновлення незалежності НАБУ, проведення судової реформи, питання ринків газу та електрики.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?