Україна веде переговори з Туреччиною щодо отримання плавучих ТЕС
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна веде переговори з Туреччиною щодо отримання плавучих ТЕС

Україна веде переговори з Туреччиною щодо отримання плавучих ТЕС
Джерело:  online.ua

Турецька компанія Karpowership веде переговори щодо відправки в Україну плавучих ТЕС для підтримки енергетичної безпеки країни на тлі масованих ракетних атак окупаційної армії РФ.

Джерело:   Nikkei.Asia

Туреччина може передати Україні плавучі ТЕС

Наразі турецька компанія володіє найбільшим в світі флотом плавучих ТЕС, які по суті являють собою енергетичні баржі. Їх можна ефективно використовувати за умов дотримання правил безпеки.

Наразі компанія веде переговори з представниками найбільшого українського порту поблизу Одеси про відправлення до України трьох таких суден.

Ми ведемо переговори з одеською владою та українською енергетичною компанією "Укренерго" про розміщення біля Одеси трьох енергетичних установок загальною потужністю 300 МВт, - зазначила топ-менеджер компанії Зейнеп Харези.

Вона також зазначила в інтерв'ю Nikkei.Asia, що на черзі вирішення суто комерційних і технічних параметрів угоди, а також сторонам потрібно владнати питання безпеки суден. Харезі вважає, що для цього варто звернутися за посередництвом до ООН, як і у випадку із зерновою угодою.

Залежно від потреб і погоджень, ми могли б зробити це до кінця року. Судна готові, і ми можемо розгорнути їх за три тижні, - підкреслила Харези.

Наразі відомо, що турецька компанія Karadeniz Holding, яка працює під брендом Karpowership, з 2010 року має 25 зафрахтованих по всьому світу барж Powerships, які працюють, зокрема, в Гамбії, Гані, Гвінеї-Бісау, Лівані, Сьєрра-Леоне, Судані, Замбії, на Кубі.

Такі плавучі ТЕС можуть працювати на дизелі, мазуті або біопаливі. І хоча викиди вуглекислого газу від таких електростанцій набагато вищі, ніж у газових ТЕС чи АЕС, на сьогодні ця технологія визнається міжнародною спільнотою. Про це свідчить світовий ринок оренди таких енергетичних барж, обсяг якого сягає близько 10 ГВт.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?