Україна відкрила ще один КПВВ на Донбасі - де і як пропускають громадян
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна відкрила ще один КПВВ на Донбасі - де і як пропускають громадян

Україна відкрила ще один КПВВ на Донбасі - де і як пропускають громадян
Джерело:  online.ua

У понеділок, 22 червня, Україна відкрила другий пункт пропуску в Донецькій області після карантину. З сьогоднішнього дня в'їхати на підконтрольну Україні територію з ОРДЛО можна через КПВВ "Новотроїцьке". Громадян України пропускають по карантинним правилами, але в рамках спрощеної системи - жителів окупованого Донбасу не зобов'язують проходити обов'язкову обсервацію, але в'їзд дозволяється лише при згоді дотримання 14-денний самоізоляції. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Донецької облдержадміністрації.

На даний момент КПВВ "Новотроїцьке" з боку так званої "ДНР" перетнули дві машини. На пункті пропуску всім прибуваючим міряють температуру, також їх опитують на предмет контакту з хворими Covid-19. Пропускають людей тільки за умови згоди на проходження самоізоляції, з використанням єдиного електронного сервісу "Дій вдома".

Нагадаємо, з 10 червня Україна відкрила по одному КПВВ в Луганській і Донецькій областях - "Станиця Луганська" і "Мар'їнка". Але бойовики вирішили заблокувати пропуск людей. Вони відмовлялися здійснювати пропуск громадян, посилаючись на карантинні заходи, а також почали вимагати, щоб українська сторона попередньо узгоджувала з ними списки українців, які перетинають лінію розмежування. На сьогоднішній день відомо, що в "ДНР" наразі не пропустили і не випустили жодної людини, а в "ЛНР" пропуск через КПВВ здійснюють тільки за списками. Правозахисники і волонтери повідомляють, що ці списки складають на території тимчасово окупованій Луганщини - щоб потрапити в ці списки, людям доводиться дзвонити в так зване "МЗС" ЛНР ", вказувати своє прізвище, ім'я, по батькові, дату народження і мету перетину лінії розмежування. Уже зафіксовано кілька випадків, коли бойовики не пропускали людей через відсутність в списках, які використовують оккупати для верифікації.

Важливо відзначити, що перетин через КПВВ "Станиця Луганська" здійснюється в реверсному режимі: з 7.00 д 13.00 відбувається пропуск громадян з тимчасово окупованої території, з 13.00 до 18.00 - в напрямку тимчасово окупованій території. Режим роботи КПВВ "Мар'їнка" - з 11:00 до 14:00.

Пріоритет в перетині КПВВ на час адаптивного карантину надається громадянам, що прямують з причин соціально-гуманітарного характеру при наявності підтверджуючих документів, і особам, які їдуть для проходження ЗНО. У той же час, громадяни, що перетинають КПВВ з тимчасово окупованої території України, проходять безконтактний скринінг температури тіла і опитування по контакту з хворими COVID-19. Варто врахувати, що ця категорія громадян (крім тих, хто прибуває для участі в ЗНО) пропускається тільки за умови згоди на проходження самоізоляцію, з використанням єдиного електронного сервісу "Дій вдома", або обсервації.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 22 червня бойовики так званої "ДНР" вирішили відкрити перший пункт пропуску на Донбасі після карантину. Але це буде не пункт пропуску "Мар'їнка", який працює вже другий тиждень на підконтрольній Україні території, а "Оленівка". Цим рішенням окупанти в черговий раз підтвердили, що мають намір блокувати пропуск українців в обох напрямках. Бойовики відзначили, що спочатку будуть пропускати тих українців, які будуть включені в складений "штабом" спеціальний список. Після цього вони визначать категорії людей, які особливо потребують проїзді. Повідомляється, що "Оленівка" буде працювати щодня з 9:00 до 18:00, але повернутися з підконтрольної Україні території в ОРДО жителі зможуть тільки за погодженням із "штабом" і за згодою дотримуватися карантинні заходи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?