З 22 червня - бойовики "ДНР" ухвалили чергове обурливе рішення
Категорія
Україна
Дата публікації

З 22 червня - бойовики "ДНР" ухвалили чергове обурливе рішення

З 22 червня - бойовики "ДНР" ухвалили чергове обурливе рішення
Джерело:  online.ua

З понеділка, 22 червня, бойовики так званої "ДНР" вирішили відкрити перший пункт пропуску на Донбасі після карантину. Але це буде не пункт пропуску "Мар'їнка", який працює вже третій тиждень на підконтрольній Україні території, а "Оленівка". Цим рішенням окупанти в черговий раз підтвердили, що мають намір блокувати пропуск українців в обох напрямках, так як відновити рух по перетинанню кордону в односторонньому порядку неможливо. При цьому бойовики висунули офіційному Києву і ряд обурливих умов. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на підконтрольні бойовикам ресурси.

"З 22 червня на КПВВ "Оленівка" буде здійснюватися щоденний пропуск всіх бажаючих громадян виїхати на територію України. З 25 червня, на цьому ж КПВВ планується почати пропуск бажаючих в'їхати на територію "ДНР", але з урахуванням ряду умов, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції ", - йдеться в повідомленні окупантів.

Бойовики відзначили, що спочатку будуть пропускати тих українців, які будуть включені в складений "штабом" спеціальний список. Після цього вони визначать категорії людей, які особливо потребують проїзду. Повідомляється, що "Оленівка" буде працювати щодня з 9:00 до 18:00, але повернутися з підконтрольною Україні території в ОРДО жителі зможуть тільки за погодженням із "штабом" і за згодою дотримуватися карантинні заходи.

При цьому бойовики повністю ігнорують той факт, що українська влада ще 10 червня відкрила пункт пропуску "Мар'їнка", через який бойовики досі не пропустили жодного українця. Окупанти вимагають, щоб офіційний Київ погоджував з ними списки громадян, яким дозволено пропуск, що категорично не збирається робити українська влада, яка безперешкодно пропускає українців як з території ОРДЛО, так і в зворотному напрямку.

"До понеділка, 22 червня, ми чекаємо чітку позицію Києва щодо всіх необхідних заходів щодо організації пропуску громадян через КПВВ ... Якщо ж до визначеного терміну така позиція нам надана не буде, то ми, виходячи з гуманітарних міркувань і зважаючи на гостру соціальну необхідність , будемо готові піти на односторонні дії ", - заявили бойовики.

Нагадаємо, в так званій "ЛНР" ситуація з пропуском людей на КПВВ краще, але не набагато. Через КПВВ "Станиця Луганська" українські прикордонники безперешкодно пропускають людей на окуповану територію і в зворотному напрямку, а бойовики - тільки за списками. Правозахисники і волонтери повідомляють, що ці списки складають на території тимчасово окупованій Луганщини - щоб потрапити в ці списки, людям доводиться дзвонити в так зване "МЗС" ЛНР", вказувати своє прізвище, ім'я, по батькові, дату народження і мету перетину лінії розмежування. Уже зафксіровано кілька випадків, коли бойовики не пропускали людей через відсутність в списках, які використовують оккупати для верифікації.

Нагадаємо, перетин через КПВВ "Станиця Луганська" здійснюється в реверсному режимі: з 7.00 д 13.00 відбувається пропуск громадян з тимчасово окупованої території, з 13.00 до 18.00 - в напрямку тимчасово окупованій території. Режим роботи КПВВ "Мар'їнка" - з 11:00 до 14:00.

Важливо додати, що пріоритет в перетині КПВВ на час адаптивного карантину надається громадянам, що прямують з причин соціально-гуманітарного характеру при наявності підтверджуючих документів, і особам, які їдуть для проходження ЗНО. У той же час, громадяни, що перетинають КПВВ з тимчасово окупованої території України, проходять безконтактний скринінг температури тіла і опитування по контакту з хворими COVID-19. Варто врахувати, що ця категорія громадян (крім тих, хто прибуває для участі в ЗНО) пропускається тільки за умови згоди на проходження самоізоляції, з використанням єдиного електронного сервісу "Дій вдома", або обсервації.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна змінила правила роботи КПВВ на Донбасі- для українців, які в'їжджають на підконтрольну Україні територію з ОРДЛО, скасували обов'язкову обсервацію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?