Україна виступила з новими претензіями проти Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна виступила з новими претензіями проти Росії

Україна виступила з новими претензіями проти Росії
Джерело:  online.ua

Міністерство закордонних справ України виступило з нотою протесту проти рішення Росії про обмеження судноплавства Керченською протокою.

Джерело: МЗС

За даними відомства, російська сторона оголосила про закриття частини акваторій Чорного моря у напрямку Керченської протоки з наступного тижня аж до жовтня 2021 року. Йдеться про заборону руху перш за все для військових кораблів і державних суден інших держав під виглядом навчань.

“Такі дії Російської Федерації є черговою спробою в порушення норм і принципів міжнародного права узурпувати суверенні права України як прибережної держави, оскільки саме Україна наділена правами регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря”, - звернули увагу дипломати.

МЗС назвало рішення агресора грубим порушенням прав на вільне судноплавство, яке гарантує Конвенція ООН з морського права. Росія також не має права перешкоджати транзиту через міжнародну протоку до портів Азовського моря.

“На тлі триваючого нарощування своєї військової присутності вздовж кордону з Україною на суходолі Росія пішла на посилення ескалації в морі. Вона перекидає військові кораблі з Каспійського моря і посилює свій військовий потенціал в Азово-Чорноморському регіоні, а також, попри відсутність правових підстав, вирішила закрити цю акваторію для військових кораблів інших держав, зокрема України”, - заявили у міністерстві.

Офіційний Київ вважає, російська політика вказує відзначена відсутністю жодних намірів відмовлятися від агресії проти українського сусіда.

“Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку із цими діями Російської Федерації та вимагає негайно скасувати рішення про незаконне закриття окремих акваторій Чорного моря.

Закликаємо міжнародних партнерів посилити політико-дипломатичний тиск на державу-агресора з метою скасування рішення про закриття акваторії та припинення ескалації у Азово-Чорноморському регіоні”, - резюмували дипломати.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?