Україна висунула безапеляційну вимогу ОБСЄ щодо Криму
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна висунула безапеляційну вимогу ОБСЄ щодо Криму

Україна висунула безапеляційну вимогу ОБСЄ щодо Криму
Джерело:  Укрінформ

Під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні постійний представник України при міжнародних організаціях Євген Цимбалюк невідкладно закликав спеціальну моніторингову місію ОБСЄ почати здійснювати моніторинг ситуації в окупованому Криму. Український дипломат звернув увагу на те, що півострів, як частина міжнародно визнаної території України, також належить до мандату місії. Він також наголосив: якщо проросійські сили будуть забороняти доступ патрулям СММ на півострів – це потрібно відобразити у звітах, передає ONLINE.UA з посиланням на "Укрінформ".

"Ми закликаємо СММ поширити свій комплексний моніторинг на Автономну Республіку Крим та місто Севастополь", — наголосив Євген Цимбалюк.

За словами українського дипломата, СММ повинна звітувати про будь-які перешкоди для виконання її мандату, зокрема про обмеження свободи пересування. Представник офіційного Києва підкреслив, що не існує жодних перешкод для запуску дистанційного моніторингу ситуації в Криму з боку СММ. Євген Цимбалюк додав, що таку позицію повторили на основі свідчень та спілкування з місцевими жителями та їхніми сім'ями, подібно до того, що місія вже робить на Донбасі.

Варто також нагадати, що нещодавно команда українського лідера Володимира Зеленського поділилася з громадянами прекрасною новиною — в Міністерстві закордонних справ заявили, що планують провести в Україні у 2021 році Кримський саміт.

"Мета (Кримської платформи. – ред.) — це систематизувати вже наявні заходи. Це всі резолюції, заяви, декларації, які ми маємо, які важливі з точки зору недопущення ще гірших масштабів репресій в окупованому Криму, але і нові ініціативи, зокрема це Кримський саміт, який ми плануємо провести у 2021 році в Україні. Ми вважаємо, що цей саміт має бути постійним, це ініціатива України і, відповідно, запрошення від України. На сьогодні Міністерство закордонних справ якраз опрацьовує коло країн, які приєднаються до цієї ініціативи", — розповіла перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, ООН виступила з новим жорстким рішенням,  спрямованим проти російської окупації в українському Криму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?