Україна висунула претензії ООН через Крим — Кулеба
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна висунула претензії ООН через Крим — Кулеба

Україна висунула претензії ООН через Крим — Кулеба
Джерело:  online.ua

В українському МЗС відзначили порушення дотримання власних зобов’язань ООН щодо захисту суверенітету незалежних держав. Україна, як одна з держав-засновниць організації хоче почути чітку відповідь від об’єднання чому вона не взяла участь в будь-якій формі в саміті Кримської платформи. Відповідну заяву зробив очільник відомства Дмитро Кулеба.

Джерело: Укрінформ

Варто зазначити, що в той же час Кулеба відзначив, що НАТО, Рада Європи, ГУАМ та інші міжнародні організації знайшли формат своєї участі. У відомстві констатували, що в цьому напрямку попрацювала делегація Росії, у відомстві вважають, одним із її завдань було не допустити проведення саміту Кримської платформи.

“Але ми будемо вважати неприйнятною ситуацією, якщо ООН самоусунеться від вирішення питання Криму та Донбасу в інтересах країни, яка порушила український суверенітет, кордони та права людини на цих територіях”, – підкреслив глава МЗС.

В МЗС додали, що питання практичного залучення ООН до проблем статусу Кримського півострова залишається відкритим, при цьому сьогодні українська сторона «озвучила декілька ідей, які будуть генеральним секретарем опрацьовані».

Зазначимо, сьогодні також стало відомо, що глава держави Володимир Зеленський на останній зустрічі з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем також підняв це питання.

Резолюція Ради ООН

Нагадаємо, цього літа Рада ООН з прав людини ухвалила резолюцію, яка спрямована на співпрацю і допомогу Україні по Донбасу і Криму. Проти цього документа виступили Росія, Китай, Вірменія та інші союзники Кремля.

Резолюція Ради ООН передбачає, що ситуація з правами людини на окупованих територіях України буде у фокусі уваги протягом наступних двох років на рівні Верховного комісара ООН.

Наразі в ООН засуджують дії Росії на окупованому півострові, насамперед, за умисні напади на цивільних осіб та цивільні об’єкти, умисні вбивства, тортури і нелюдське поводження, посягання на людську гідність, депортацію або насильницьке переміщення населення, ув’язнення, переслідування людей за політичними мотивами і їх насильницьке викрадення. При цьому в команді російського президента Володимира Путіна все це називають "небилицями" і "вигадкою". На думку Москви, ніякої "катастрофи" немає.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?