ПА ОБСЄ прийняла термінове рішення по Донбасу і Криму
Категорія
Політика
Дата публікації

ПА ОБСЄ прийняла термінове рішення по Донбасу і Криму

ПА ОБСЄ прийняла термінове рішення по Донбасу і Криму
Джерело:  online.ua

Парламентська Асамблея ОБСЄ прийняла термінову резолюцію через нарощування військової присутності Росії біля українських кордонів на Донбасі, в Криму, в Чорному морі й Азовському морях, незважаючи на погрози та опір російської делегації. Представники РФ зі скандалом покинули засідання.

Джерело: МЗС України

Міністерство закордонних справ України привітало рішення ПА ОБСЄ, зазначивши, що нова резолюція в черговий раз підтвердила єдність міжнародної спільноти у засудженні російської агресії проти України.

"Нарощування військової присутності становить загрозу європейській безпеці", - підкреслили в МЗС.

Термінова резолюція ПА ОБСЄ по Донбасу і Криму - вимоги

У новій резолюції Парламентська Асамблея ОБСЄ вимагає від Росії:

  • негайно припинити незаконну окупацію Криму,

  • вивести свої війська, зброю, військову техніку з окупованих територій України,

  • припинити постійні кампанії за призовом,

  • зняти всі обмеження свободи судноплавства в Чорному морі, Азовському морі і через Керченську протоку.

"Це важливий внесок в міжнародні зусилля з подолання кризи європейської безпеки, яку викликала збройна агресія Росії проти України. Документ сприяє виконанню попередніх резолюцій Асамблеї і фіксує, що агресія Росії проти України грубо порушує основоположні принципи ОБСЄ", - прокоментував резолюцію міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Відомо також, що Асамблея підтримала резолюцію США по Білорусі і резолюцію Нідерландів, яка засуджує злочини режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенко проти власних громадян.

Реакція Росії на резолюцію ПА ОБСЄ

Росія з самого початку загрожувала вийти зі складу ПА ОБСЄ, якщо буде прийнята резолюція по Донбасу і Криму, запропонована Верховною Радою України. Коли російська делегація зрозуміла, що її шантаж не спрацював, глава делегації Петро Толстой залишив засідання, а слідом за ним і білоруська делегація.

"Резолюція була прийнята з порушенням регламенту. Будь-яка заява, прийнята з порушенням регламенту, є нікчемною. Вона ніким сприйматися і навіть обговорюватися не буде", - заявив Толстой.

Глава комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький назвав представників делегацій країн-членів ПА ОБСЄ "шулерами", з якими він не збирається сидіти за одним столом.

"Ми не збираємося сидіти за одним столом з шулерами і грати за їхніми правилами. Ми готові відстоювати свої позиції на всіх міжпарламентських майданчиках, але не маємо наміру миритися з відвертим порушенням регламентних норм з метою чергових русофобських витівок", - заявив він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?