ПАРЄ почала літню сесію з гучного рішення щодо Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

ПАРЄ почала літню сесію з гучного рішення щодо Росії

ПАРЄ почала літню сесію з гучного рішення щодо Росії
Джерело:  online.ua

Комітет Парламентської Асамблеї Ради Європи рекомендував відхилити всі три кандидатури на пост судді ЄСПЛ від Росії. У зв'язку з цим на літній сесії ПАРЄ суддя Європейського суду з прав людини від Росії обраний не буде.

Джерело: сайт ПАРЄ

На даний момент суддею ЄСПЛ від Росії є Дмитро Дєдов. Термін його повноважень закінчується в січні 2022 року.

Відомо, що Міністерство юстиції РФ провело конкурс і з 27 кандидатур обрало шістьох претендентів на посаду судді ЄСПЛ. Путін визначив остаточний список з трьох осіб. До нього увійшли:

  • Андрій Бушев - доцент кафедри комерційного права і в.о. завкафедрою цивільного права СПбГУ, кандидат юридичних наук;

  • Михайло Лобов - голова департаменту політики та співробітництва Ради Європи в галузі прав людини з 2014 року;

  • Наталія Павлова - суддя колегії з економічних справ Верховного суду з 2014 року.

Член української делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко стверджує, що кандидати були відхилені через несправедливе проведення конкурсу в самій РФ.

Відбір суддів в ЄСПЛ від України

Для участі в конкурсі з відбору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України подали документи 15 претендентів. Серед претендентів на посаду:

  • народний депутат від партії "Слуга народу" Олександр Мережко, який очолює комітет Верховної Ради з питань зовнішньої політики, а також є віце-президентом ПАРЄ від України;

  • колишня уповноважена з прав людини, колишня урядова уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Валерія Лутковська;

  • правозахисник Микола Гнатовський, який три терміни поспіль з 2015 по 2021 рік очолював Комітет Ради Європи із запобігання тортурам,

  • юрист Сергій Заєць.

В ЄСПЛ, як відомо, працюють 47 суддів - по одному від кожного члена Ради Європи. У квітні 2019 року закінчився термін повноважень судді від України в Страсбурзі Ганни Юдківської. Її повноваження продовжуються автоматично до обрання наступного судді.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?