В Україні потужно відповіли на рішення ПАРЄ щодо Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

В Україні потужно відповіли на рішення ПАРЄ щодо Росії

В Україні потужно відповіли на рішення ПАРЄ щодо Росії
Джерело:  online.ua

Українська влада не збирається закривати очі на те, як команда президента РФ Володимира Путіна використовує авторитетні міжнародні майданчики для ведення агресії проти України. Тому офіційний Київ жорстко реагує на всі спроби Росії наполегливо затягнути до себе впливових європейських чиновників. Перед візитом глави ПАРЄ Хендріка Дамс в Москву, який розпочнеться 15 березня, представник української делегації, віце-президент ПАРЄ Олександр Мережко висловив надію, що голова парламентської асамблеї Ради Європи підніме в Кремлі питання про деокупацію Криму і виведення російських військ з Донбасу. Він підкреслив, що українська сторона, як і напередодні візиту генеральної секретарки Ради Європи Марії Пейчінович-Бурич, довела до пана Дамса сигнали про репутаційні ризики візиту, згадавши приниження глави європейської дипломатії Жозепа Борреля під час недавнього візиту в Росію. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтрефакс-Україна.

"У пана Дамса широке коло питань, яке він може підняти під час переговорів з росіянами: повернення Україні тимчасово окупованого Криму, взаємодія з міжнародним слідством у справі про збитий російськими військовими літак Малазійських авіаліній MH-17, виведення російських військ зі сходу України, звільнення українських заручників і політв'язнів, в тому числі активістів кримськотатарського народу. Чи скористається пан Дамс можливістю задати ці питання перед "російськими партнерами"? Чекати відповіді недовго ", - сказав Мережко.

Він також підкреслив, що, крім України, у Дамса є ще багато проблемних питань до команди Путіна - це Грузія, Молдова, справа Навального і Скрипаля. Разом з тим, Мережко зазначив, що даний візит здійснюється на запрошення російської сторони, яка "використовує прагнення чиновників Ради Європи хоч якимось чином прорвати інформаційну блокаду, викликану Covid-19, часто на шкоду і без того зруйнованого авторитету Ради Європи та її Асамблеї".

"Як відомо, восени минулого року росіяни так само наполегливо затягували до себе генеральну секретарку Ради Європи Марію Пейчінович-Бурич і власне Хендріка Дамса, який дуже хотів, проте не зміг здійснити візит до Москви саме з огляду на коронавірус. Важливо відзначити, що на цей раз українська сторона, як і напередодні візиту генерального секретаря Ради Європи Марії Пейчінович-Бурич, довела до пана Дамс сигнали про репутаційні ризики візиту. Я впевнений, що в європейському істеблішменті ще свіжі спогади про приниження Жозепа Бореля під час недавнього візиту в Росію ", - додав політик.

Важливо відзначити, що ПАРЄ ще на початку 2020 року в повному обсязі затвердила повноваження Росії. За результатами голосування за повернення російської делегації всіх прав в асамблеї проголосували 96 осіб, проти виступили 44 депутати. Зокрема, проти пропозиції України і країн-партнерів про обмеження повноважень Росії в ПАРЄ виступили представники Західної Європи - Німеччина, Франція Австрія, Іспанія, Італія та інші країни підтримали РФ.

Нагадаємо, Росія була позбавлена основних повноважень в ПАРЄ у 2014 році через окупацію українського Криму і агресії проти України на Донбасі. У 2017 році Москва заморозила сплату членських внесків і оголосила, що відновить виплати тільки після повного відновлення своїх повноважень в організації. Влітку 2019 року ПАРЄ пішла на поступки Росії і зняла санкції з делегації РФ без будь-яких додаткових умов. На наступний день асамблея відновила права російської делегації в повному обсязі. При цьому Росії не виконала жодної умови для повернення в організацію - окупація Криму та Донбасу, як і раніше триває, а українські політв'язні знаходяться в російських в'язницях.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава Парламентської асамблеї Ради Європи Хендрік Дамс запланував терміновий візит до Москви після того, як команда російського президента Володимира Путіна почала загрожувати Європі повним розривом відносин і виходом з огранізації. У російську столицю Москву він приїде 15 березня, де протягом двох днів проведе переговори з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим, спікерами Держдуми В'ячеславом Володіним і Ради Федерації Валентиною Матвієнко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?