ПАРЄ готує нову резолюцію по окупованому Криму
Категорія
Політика
Дата публікації

ПАРЄ готує нову резолюцію по окупованому Криму

ПАРЄ готує нову резолюцію по окупованому Криму
Джерело:  online.ua

21 червня Парламентська асамблея Ради Європи починає літню сесію, на якій планують ухвалити нову резолюцію на захист прав кримських татар в умовах окупації Криму Росією. У документі засудять репресії російського окупаційного режиму.

Джерело: сайт ПАРЄ

Автором доповіді по Криму виступить представниця делегації Ісландії Сунна Торхілдур.

"З початку 2014 року триває тимчасова окупація Російською Федерацією АР Крим та міста Севастополя (Крим), що є частиною території України. Кримські татари страждають від грубих порушень їх прав", - йдеться в резолюції, підготовленої для затвердження в ПАРЄ.

Що вимагатимуть від Росії в новій резолюції ПАРЄ по Криму

У резолюції ПАРЄ по Криму від Росії вимагатимуть припинити вбивства, викрадення із застосуванням сили, тортури, нелюдське поводження, що принижує гідність кримських татар, а також:

  • припинити окупацію українського півострова;

  • провести повне і прозоре розслідування смертей і зникнення політичних активістів, які критикували окупацію;

  • утриматися від тиску на незалежні засоби масової інформації та відновити роботу кримськотатарського телеканалу ATR;

  • утриматися від переслідування і тиску на кримськотатарські організації;

  • дозволити Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарову повернутися до Криму і дозволити їм вільно переміщатися через адміністративний кордон;

  • забезпечити, щоб права кримських татар і українців в окупованому Криму не порушувалися.

"Росія повинна нести відповідальність за порушення прав людини, скоєні на території, що знаходиться під її контролем, повинна негайно покласти край цим порушень і вжити всіх необхідних заходів для запобігання подібних порушень в майбутньому", - наголошується в документі.

ООН опублікувала нову доповідь про Крим

Аналогічну доповідь по Криму оприлюднили кілька днів тому і в ООН. У ній, зокрема, йдеться про переслідування кримських татар і тортурах людей, які перебувають під вартою.

У документі підкреслюється, що ООН продовжують отримувати повідомлення про катування та неналежне ставлення з боку співробітників Федеральної служби безпеки та інших російських правоохоронців по відношенню до людей, які в Криму знаходиться під вартою. Також в ООН констатували триваючі довільні арешти людей, зокрема кримських татар, яким окупанти навіть не повідомляють про причини затримання.

"Зберігається очевидна безкарність за застосування тортур і неналежного ставлення окупаційною владою. УВКПЛ не відомо ні про один випадок, коли винні в цьому були притягнуті до відповідальності", - йдеться в доповіді.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?