Україна висунула Росії нові претензії через Крим
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна висунула Росії нові претензії через Крим

Україна висунула Росії нові претензії через Крим
Джерело:  online.ua

Україна повинна отримати майно Чорноморського флоту, оскільки воно належить київській владі після російського вторгнення. Голова Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков пояснив, відповідна позиція є у законопроєкті про державну політику перехідного періоду. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на “Левый берег”.

За словами віцепрем’єр-міністра, російська сторона фактично скасувала чинність так званих Харківських угод, за якими Чорноморський флот у 2017 році отримував право на перебування у Криму на 25 років.

“У статті 17 Конституції чітко визначено, що на території України не можуть розміщуватися іноземні військові бази. Раніше для Чорноморського флоту РФ було виключення в перехідних положеннях Конституції, але у 2019 році його виключили з тексту, а значить — Харківські угоди є неконституційними, а все майно, в тому числі й Чорноморського флоту, підлягає поверненню або переходу у власність України”, - наголосив Резніков.

Водночас посадовець нагадав, що в Конституції прописані статус Криму та Севастополя, тож відповідні зміни законопроєкт про перехідний період не вносить до основного закону.

“Якщо ми зараз і Конституцію цим законопроєктом будемо намагатися змінити, то ми його ніколи не зможемо прийняти. Нам важливо, щоб український парламент за нього проголосував. Ми говоримо, що повертаємо тимчасово окуповані території в конституційне поле України, фіксуємо, що в складі нашої країни є АР Крим та місто Севастополь з особливим статусом. Наше завдання — повернути все на круги своя”, - наголосив він.

Як повідомляв ONLINE.UA, матеріальна шкода України від вторгнення російського режиму на Донбас 2014 року становить близько 120 мільярдів доларів США. Віцепрем’єр-міністр Олексій Резніков зауважив, такі висновки ґрунтуються на декількох оцінках.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?