У Зеленського назвали суму шкоди від вторгнення Росії на Донбас
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського назвали суму шкоди від вторгнення Росії на Донбас

У Зеленського назвали суму шкоди від вторгнення Росії на Донбас
Джерело:  online.ua

Матеріальна шкода України від вторгнення російського режиму на Донбас 2014 року становить близько 120 мільярдів доларів США. Віцепрем’єр-міністр Олексій Резніков зауважив, такі висновки ґрунтуються на декількох оцінках. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на “Левый берег”.

За словами міністра з питань реінтеграції ТОТ, також існує оцінка щодо коштів, необхідних для відновлення Донбасу.

“За різними оцінками, нам на Донбасі завдали близько $ 120 млрд майнової шкоди, на думку ж Віденського інституту міжнародних економічних досліджень, мінімально на відновлення регіону буде потрібно близько $ 22 млрд. Все це — приблизні цифри, однак те, що вони колосальні — факт. При цьому у нас в країні ніхто не може відповісти на питання: скільки у нас залишилося державного і комунального майна на окупованій території та яких збитків завдано від його відчуження? Я вже мовчу про приватне”, - наголосив Резніков.

Він зауважив, український уряд передбачає пошук різноманітних джерел для відновлення інфраструктури та об’єктів на окупованій частині Донбасу. Наразі повноцінно неможливо встановити необхідні суми, оскільки неможливо передбачити, коли саме реінтеграція почнеться.

“Не візьмуся гадати на кавовій гущі. Знаю, що весь процес обійдеться дуже дорого. Тому для нас важливо ще визначити, хто буде нести відповідальність за ці збитки. Тут відповідь очевидна — Росія, як держава-агресор і окупант”, - додав віцепрем’єр.

Водночас він звернув увагу на бажання уряду звести до мінімуму витрати з держбюджету на подальше відновлення. Для цього існують три напрямки — кредити, донори та інвестиції.

Останній пункт вважається найбільш ефективним, оскільки кредити передбачають повернення усіх коштів у майбутньому, а донорство не може бути довготривалим. Для залучення інвестування необхідно також створити відповідний клімат.

“Наше завдання — створити такі умови, щоб прийшов інвестор (як національний, так і західний), вклав гроші та в подальшому отримав прибуток, але при цьому розвинув ту чи іншу індустрію на постраждалій території. Інвестора цікавить безпека, верховенство права і можливість покрити політичні та військові ризики. Три речі ще цікавлять інвестора: наявність інфраструктури, ринки збуту і трудовий капітал”, - резюмував Резніков.

Як повідомляв ONLINE.UA, Олексій Резніков розповів про долю людей, які залишилися жити й працювати в ОРДЛО чи Криму. Він вважає, пересічних громадян жодним чином не повинні навіть люструвати у майбутньому.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?