Україна висунула ультиматум Боснії через подаровану Лаврову ікону з Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна висунула ультиматум Боснії через подаровану Лаврову ікону з Донбасу

Україна висунула ультиматум Боснії через подаровану Лаврову ікону з Донбасу

Історія зі скандальним подарунком боснійців главі МЗС РФ Сергію Лаврову триває - російський міністр після ноти протетста України за неофіційними даними повернув старовинну ікону з Луганська владі Боснії і Герцеговини, але в Сараєво не поспішають реагувати на ультиматум української влади, яка вимагає офіційних пояснень у зв'язку з виниклим інцидентом. Поки немає відповідей на головне питання, як 300-річна ікона з Луганська, який зараз перебуває під російською окупацією, потрапила в Сараєво і чому саме її боснійці вирішили подарувати главі російського МЗС. Посол України в Хорватії та за сумісництвом в Боснії і Герцеговині Василь Кирилич зазначив, що це питання є принциповим, і відповідь на нього повинна бути швидкою і однозначною. При чому не медійною, а офіційною. Також Кирилич вважає, що боснійці повинні повернути Україні старовинну ікону з Донбасу. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на УП.

"Відсутність відповіді або зволікання з неюдають підстави вважати незаконним переміщення ікони на територію Боснії і Герцеговини. Це питання є принциповим, і відповідь на нього повинна бути швидкою і однозначною. Не медійною, а офіційною. Зроблено перший крок - повернута ікона в Сараєво (ця інформація офіційно не підтверджена), то треба зробити другий - повернути її Україні ", - пояснив позицію української влади Кирилич.

Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко в свою чергу зазначив, що Україна знаходиться у співпраці з Боснією і Герцеговиною. По дипломатичних каналах з'ясовуються всі деталі інциденту з подарованої іконою Лаврову. Ніколенко зазначив, що тільки після того, як будуть з'ясовані всі обставини даного інциденту, вирішать, чи буде офіційний Київ наполягатиме на поверненні ікони.

Як відомо, під час візиту Лавров до Боснії і Герцоговини 14 грудня сербський представник президії Мілорад Додик подарував Лаврову позолочену ікону XVIII століття. Пізніше стало відомо, що вона була написана в Луганську, а на зворотному боці ікони видно відбиток - "УРСР. Народний комітет освіти. Укрнаука. Одеська крайова комісія". Посольство України в Боснії і Герцеговині направило ноту до Міністерства закордонних справ БіГ, в якому попросило надати детальну інформацію про те, чому 300-річну українську ікону подарували члену команди Володимира Путіна і глави МЗС РФ Сергію Лаврову, і як вона опинилася в Сараєво. 18 грудня стало відомо, що прокуратура Боснії і Герцеговини порушила справу і почала перевірку походження ікони.

23 грудня Лавров повідомив, що передав ікону в посольство Боснії і Герцеговини в Москві. Через два дні посол Боснії в Росії Желько Самарджія заявив, що особисто привіз ікону з Москви і передав її в офіс голови президії Боснії і Герцеговини Мілорада Додика.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що історією подарованої Лаврову ікони з Донбасу тепер займеться Інтерпол.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?