Україна вперше офіційно спробує вигнати Росію з ООН
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна вперше офіційно спробує вигнати Росію з ООН

Україна вперше офіційно спробує вигнати Росію з ООН
Джерело:  online.ua

Парламент України офіційно підтримав заяву щодо нелегітимності перебування РФ в ООН, а також необхідності реформування Організації. Що важливо розуміти, це вперше в історії наша країна на офіційному рівні порушує це питання й буде намагатися вигнати Росію з ООН.

Джерело: "Європейська правда"

Україна офіційно поставила під сумнів легітимність членства РФ в ООН

Українські народні обранці у своїй заяві звертають увагу на те, що країна-агресорка згідно з міжнародним правом не може претендувати на статус держави-наступниці СРСР, а також залишатися в ООН без окремого рішення про її членство.

За аналогічних обставин Союзна Республіка Югославія не визнавалася членом ООН на підставі резолюції Ради Безпеки ООН № 757 від 30 травня 1992 року та резолюції Генеральної Асамблеї ООН № 47/1 від 22 вересня 1992 року, поки не погодилася пройти процедуру вступу за статтею четвертою Статуту ООН, – наголошують представники ВРУ.

У зв'язку з уим парламент України вказує членам ООН на нелегітимність перебування країни-агресорки в Організації, а також закликає до масштабної реформи Організації Об’єднаних Націй, яка стосувалася б не лише розширення кількості постійних і непостійних членів, а й обмежувала використання права вето".

Також українські нардепи пропонують ініціювати й підтримати резолюцію Генеральної Асамблеї ООН "про запит консультативного висновку у Міжнародного суду ООН щодо обмежень права вето постійних членів ООН, які могли б випливати зі Статуту ООН та загальних принципів права".

Окрім того, Верховна Рада України закликає ужити заходів для усунення РФ від виконання прав та обов’язків члена ООН та підтримати "докорінну реформу" Організації включно з правом вето в Раді Безпеки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?