Україна втратила мільярди гривень - уже відома причина
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна втратила мільярди гривень - уже відома причина

Україна втратила мільярди гривень - уже відома причина
Джерело:  online.ua

Очільник Рахункової палати Валерій Пацкан виступив з тривожною новиною. За його словами, держбюджет України втратив майже 2,3 мільярда гривень запланованих надходжень у січні поточного року через те, що курс гривні був вищим, аніж прогнозувалося в ході ухвалення закону про держбюджет на цей рік. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт палати.

Пацкан звернув увагу на те, що значне недовиконання бюджету України пов'язане з поганим макроекономічним прогнозуванням. Як відомо, Кабмін в бюджеті на 2020 рік прогнозував, що вартість долара становитеме 27 гривень, а фактичний курс за січень у середньому становив 24,1 гривні за долар.

"Найбільший дохід державний бюджет отримує від податку на додану вартість, який сплачується з імпортних товарів. Розмір цього податку залежить від вартості товарів, а вартість імпорту — від курсу валют. Тому чим нижчий курс валют — тим меншою є податкова база і, відповідно, надходження до українського бюджету. Звичайно січень не є показовим, але певні висновки щодо виконання плану основних показників державного бюджету можу висловити. Основний висновок такий — рік новий, а проблеми ті самі", - зауважив очільник Рахункової палати.

Він також наголосив, що доходи загального фонду державного бюджету не виконано на 13,8 мільярдів гривень, або 24,5%. Це спровоковано насамперед низьким рівнем надходження митних платежів.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше керівництво Нацбанку нарешті пояснило, чому почав падати курс гривні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?