Україна закликала ООН провести експертизу екологічного збитку на Донбасі
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна закликала ООН провести експертизу екологічного збитку на Донбасі

Україна закликала ООН провести експертизу екологічного збитку на Донбасі
Джерело:  online.ua

Український дипломат та постійний представник офіційного Києва при ООН Сергій Кислиця звернув увагу міжнародної спільноти на те, що непідконтрольний українській владі Донбас став потенційним джерелом техногенної та екологічної катастрофи. Саме тому політик закликав провести експертизу екологічного збитку під час засідання Генеральної асамблеї ООН. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Новости Донбасса".

Дипломат вкотре нагадав своїм колегам, що 2 роки тому проросійські бойовики припинили відкачувати воду з шахти "Юнком" в місті Бунге, де радянський уряд провів ядерний вибух. В результаті цього радіація почала забруднювати поверхневі й ґрунтові води.

"Ми закликаємо ООН провести експертизу екологічного збитку на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей", - заявив Сергій Кислиця.

Як уже згадувалося раніше , навесні 2018 року стало відомо, що окупанти на Донбасі наказали відключити обладнання в радіоактивній шахті "Юнком" в н.п. Бунге (колишній Юнокомунарівськ). Офіційний Вашингтон закликав РФ і її бойовиків діяти відповідально. Того ж року колишній очільник Мінекології та природних ресурсів України Остап Семерак попередив, що можливе затоплення бойовиками шахти "Юнком" на Донбасі становить серйозну загрозу для екологічної безпеки - загрожує отруєнням питної води - не тільки для України, а й сусідніх країн. Також віцепрем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив, що низці непідконтрольних уряду районів на сході України загрожує екологічна катастрофа.

"Глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук під час засідання Радбезу ООН розповів, що окупаційна влада на Донбасі не відкачує воду з радіоактивної порожнини, яка утворилася після ядерного вибуху на території шахти "Юнком", і радіація потрапила у горизонти питної води. Кравчук вимагає від Росії допустити на окуповані території Міжнародне агентство з атомної енергії – ті ніяк не реагують", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв ONLINE.UA,  міністр Кулеба вважає, що Сполучені Штати можуть бути надзвичайно  впливовими у врегулюванні війни на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?