Україна жорстко відповіла на обурливе рішення Ради Європи
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна жорстко відповіла на обурливе рішення Ради Європи

Україна жорстко відповіла на обурливе рішення Ради Європи
Джерело:  Укрінформ

19 жовтня в Москву приїде генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич. Як анонсували в Кремлі, команда російського президента Володимира Путіна планує обговорити з нею "дискримінацію" російськомовного населення України, країн Прибалтики та утиски російських ЗМІ. У Москві у генсека РЄ, зокрема, заплановані зустрічі в Раді Федерації, в міністерстві юстиції, зустрічі з російською делегацією в ПАРЄ. У МЗС України жорстко відреагували на це рішення. Офіційний Київ застеріг її від спроб "напоумити" Путіна тактикою умиротворення. Речниця МЗС України Катерина Зеленко зазначила, що генсек РЄ повинна вжити всіх необхідних заходів для повернення РФ на шлях виконання своїх зобов'язань. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

"Спроби Ради Європи напоумити Москву, тактика умиротворення і залучення, яку сповідував попередник Марії Пейчіновіч-Бурич, не дали результатів. При таких обставинах пані генеральна секретарка Ради Європи, яка має певні повноваження, повинна вжити всіх необхідних заходів в межах своєї компетенції, які, щонайменше, створили б передумови для повернення Росії на шлях виконання своїх зобов'язань. Йдеться насамперед про ті зобов'язання, які взяла на себе Росія як умови для запрошення до членства в Раді Європи, а також зобов'язання в рамках конвенційних механізмів. Ми очікуємо на звіт пані генсека керівному органу Ради Європи - Комітету міністрів - за підсумками її візиту в Москву ", - прокоментувала візит генсека РЄ в Москву Зеленко.

Дипломат нагадала, що ситуація з правами людини в РФ погіршується в геометричній прогресії вже більше десяти років, з того моменту, коли почалася російська агресія проти Грузії. Зеленко підкреслила, що після спроби незаконної анексії Криму та агресії проти України на Донбасі, ця тенденція набула особливо загрозливих масштабів.

"Росія не тільки не прислухалася і не пішла назустріч Раді Європи, а й посилила свою агресивну політику і злочинні заходи, які призводять до порушень прав людини і злочинів проти людяності не тільки на території РФ, а й на територіях країн-членів Ради Європи", - додала Зеленко, закликавши Марію Пейчіновіч-Бурич натиснути на Путіна.

Важливо нагадати, що Рада Європи не в перший раз відступає від власних статутних цілей. 6 лютого поточного року комітет міністрів Ради Європи затвердив додаткову процедуру покарання країн-членів за серйозні порушення зобов'язань в контексті статуту організації. Це рішення ПАРЄ прийняла, незважаючи на заперечення української постійної делегації, а також партнерів України. Згідно з процедурою, новий список санкційний механізм практично виключає накладення санкцій на країни-члени Ради Європи в разі порушень статуту організації, а також регламенту Парламентської асамблеї, включаючи норми міжнародного права. Ця процедура, зокрема, унеможливить введення нових санкцій проти Росії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Рада Європи терміново звернувся до влади України і закликала негайно змінити законодавство в сфері протидії дискримінації. У РЄ нагадали офіційному Києву про рекомендації, які були дані України ще в 2017 році. Вони стосуються внесення змін до статті Кримінального Кодексу щодо покарання за порушення рівноправності і вчинення злочинів проти громадян залежно від їх расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками. Така вимога Україні викладено доповіді Європейської комісії проти расизму та нетерпимості, яка діє в системі Ради Європи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?