Україна змінила правила роботи КПВВ на Донбасі - як тепер будуть пропускати громадян
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна змінила правила роботи КПВВ на Донбасі - як тепер будуть пропускати громадян

Україна змінила правила роботи КПВВ на Донбасі - як тепер будуть пропускати громадян
Джерело:  online.ua

Українська влада спростила правила в'їзду на підконтрольні Україні території з ОРДЛО і окупованого Криму. Українцям скасували обов'язкову обсервацію і 14-денну самоізоляцію, які раніше були умовою для перетину КПВВ. Але за новими правилами, для українців і іноземців, що в'їжджають в Україну, тепер обов'язково проходження тесту на коронавірусну хворобу методом ПЛР - він повинен показати негативний результат. Відповідне рішення прийняли за позачерговому засіданні Кабміну 25 червня, повідомляє ONLINE.UA.

"Пропонується можливість припинення режиму самоізоляції чи обсервації для людей, які перетинають державний кордон (тобто, це іноземці або особи без громадянства) або контрольні пункти пропуску з тимчасово окупованими територіями в разі отримання негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР", - пояснив глава МОЗ України Максим Степанов нові правила перетину КПВВ.

Аналогічні правила будуть діяти і для іноземців при перетині державного кордону України.

Нагадаємо, на сьогоднішній день через КПВВ на Донбасі і в Криму пропускають громадян тільки за умови згоди в'їжджають особою пройти обов'язкову 14-денну самоізоляцію з використанням єдиного електронного сервісу "Дій вдома". Зараз на кордоні з ОРДЛО працюють три пункти пропуску - "Станиця Луганська", "Мар'їнка" і "Новотроїцьке". Перетин через КПВВ "Станиця Луганська" здійснюється в реверсному режимі: з 7.00 д 13.00 відбувається пропуск громадян з тимчасово окупованої території, з 13.00 до 18.00 - в напрямку тимчасово окупованій території. Режим роботи КПВВ "Мар'їнка" - з 11:00 до 14:00.

Пріоритет в перетині КПВВ на час адаптивного карантину надається громадянам, що прямують з причин соціально-гуманітарного характеру при наявності підтверджуючих документів, і особам, які їдуть для проходження ЗНО. У той же час, громадяни, що перетинають КПВВ з тимчасово окупованої території України, проходять безконтактний скринінг температури тіла і опитування по контакту з хворими COVID-19.

Важливо відзначити, що через КПВВ "Станиця Луганська" українські прикордонники безперешкодно пропускають людей на окуповану територію і в зворотному напрямку, а бойовики - тільки за списками. Ці списки складають на території тимчасово окупованій Луганщини - щоб потрапити в ці списки, людям доводиться дзвонити в так зване "МЗС" ЛНР ", вказувати своє прізвище, ім'я, по батькові, дату народження і мету перетину лінії розмежування. Уже зафксіровано кілька випадків, коли бойовики не пропускали людей через відсутність в списках, які використовують оккупати для верифікації.

У так званій "ДНР" ситуація гірша. Бойовики до 22 червня повністю блокували в'їзд і виїзд з ОРДО, а кілька днів вирішили відкрити пункт пропуску "Оленівка". Окупанти відзначили, що спочатку будуть пропускати тих українців, які будуть включені в складений "штабом" спеціальний список. Після цього вони визначать категорії людей, які особливо потребують проїзді. Повідомляється, що "Оленівка" буде працювати щодня з 9:00 до 18:00, але повернутися з підконтрольної Україні території в ОРДО жителі зможуть тільки за погодженням із "штабом" і за згодою дотримуватися карантинні заходи.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що з 1 червня КПВВ на Донбасі перейшли на новий режим роботи за літнім графіком. Правда, поки працюють не всі пункти пропуску через пандемію коронавіруса.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?