Україна знайшла спосіб обійти блокаду РФ щодо вугілля з Казахстану
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна знайшла спосіб обійти блокаду РФ щодо вугілля з Казахстану

Україна знайшла спосіб обійти блокаду РФ щодо вугілля з Казахстану
Джерело:  online.ua

Зважаючи на те, що Росія заблокувала залізничне сполучення, яке зазвичай використовує Україна для постачання вугілля з Казахстану, уряд розглядає можливість транзиту морем. Про це розповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Джерело: Радіо Свобода

Минулого тижня в українському акціонерному товаристві «Центренерго» заявили, що в країну мають доставити 663 тисячі тонн вугілля, та шляхи постачання, як виявилось з часом, заблокувала російська сторона.

«Залізничне сполучення дійсно заблоковане, неможливо везти. Але морським транспортом, є інформація, перший корабель будуть відправляти буквально в найближчі дні», — сказав Шмигаль.

Ще одним важливим економічним партнером України в сфері постачань згаданої горючої копалини є Колумбія. Декілька днів тому також прибув вантаж зі США. Розмір вантажу з Колумбії становить 60,5 тисяч тонн. Контракти про постачання напередодні підписала вітчизняна енергетична компанія ДТЕК.

В компанії висловили запевняють, що суднові партії мають прибути до України зі США та Колумбії протягом листопада 2021 – січня 2022 року. Це 5 поставок з вугіллям зі США та 2 поставки – з Колумбії.

Основним стабілізуючим фактором цього сезону стане атомна генерація

Міненерго очікує, що у листопаді-січні в Україну надійде 10 суден із вугіллям: шість для ДТЕК олігарха Ріната Ахметова та чотири для державного Центренерго.

«Із Казахстану у листопаді доїжджає 30 тис. тонн вугілля на ДТЕК і 15 тис. тонн на Центренерго», — повідомляв голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус.

В Україні погіршується ситуація із запасами вугілля. Станом на 17 листопада, загальні запаси вугілля на складах ТЕС складають 371 тис. тонн, зокрема газового — 241,7 тис. тонн і антрацитового — 129,3 тис. тонн.

У Міненерго кажуть, що основним стабілізуючим фактором цього опалювального сезону буде атомна генерація.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Україна з 1 листопада, почала імпортувати електроенергію з Білорусі, оскільки на державних ТЕС не вистачає вугілля. Потужності для імпорту електроенергії викупила державна компанія "Енергоатом".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?