Ukraїner за межами держави: історія української диригентки симфонічних оркестрів у Німеччині
Категорія
Культура
Дата публікації

Ukraїner за межами держави: історія української диригентки симфонічних оркестрів у Німеччині

Ukraїner за межами держави: історія української диригентки симфонічних оркестрів у Німеччині
Джерело:  online.ua

Медіапроєкт Ukraїner вирішив нарешті вийти за межі України та розповісти про наших земляків, які живуть, працюють, творять нове в інших точках світу.

Українка Оксана Линів стала героїнею серії історій завдяки своїй праці як диригентки оркестру. Наступного року вона стане диригенткою на Вагнерівському фестивалі — першою за 145 років його існування. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на відеоролик серії "Країна ззовні".

Слід зауважити, що навіть у розвинених країнах станом на 2020 рік жінки серед керівників симфонічних оркестрів залишаються незначним за чисельністю явищем. Ще кількадесят років тому класична музика лишалася консервативно чоловічим напрямком творчості й праці.

"Якби я не отримала базу в Україні — я не змогла би добитися того успіху, який я зараз маю. В Німеччині я фактично вже могла шліфувати свої знання", - пояснила Линів.

У 2017 році українку обрали головною диригенткою Оперного театру та Філармонійного оркестру австрійського міста Ґрац, це був перший в його історії випадок.

Наразі жінка керує кількома іноземними оркестрами, а безпосередньо в Україні вона заснувала фестиваль класичної музики LvivMozArt та Молодіжний симфонічний оркестр. Диригентка доклала руку до поширення творів українських композиторів у світі — від Лятошинського до Сильвестрова.

Линів розповіла, що дуже прагне показати українську класичну музику за кордоном.

"По-перше, розповісти про Україну в світі, по-друге, розповісти про історичний зв’язок України з великою європейською культурною традицією, але також, щоби поряд з відомими композиціями видатних класиків світу прозвучали твори видатних українських композиторів. На кожному фестивалі LvivMozArt ми відкриваємо нові імена, і я дуже щаслива, що українські композитори спеціально пишуть свої твори на замовлення", - додала диригентка.

Експедицію Німеччиною реалізовано у співпраці з ГО "Ательє культури та спорту" разом з Фондом "Пам’ять, відповідальність і майбутнє" (EVZ), програмами "MEET UP! Німецько-українські зустрічі молоді" та "Культура для змін" за підтримки Українського культурного фонду.

Як повідомляв ONLINE.UA, героїнею третьої історії "Країни ззовні" стала українська художниця та громадська активістка Юлія Марушко, яка уже вісім років живе в німецькому Гамбурзі. Весь цей час Юлія працює з дітьми як вальдорфська вчителька.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?