Україні запропонували змінити систему виборів: у ЦВК назвали чотири аргументи
Категорія
Політика
Дата публікації

Україні запропонували змінити систему виборів: у ЦВК назвали чотири аргументи

Україні запропонували змінити систему виборів: у ЦВК назвали чотири аргументи
Джерело:  online.ua

Україні підійде суто пропорційна система виборів депутатів Верховної Ради, адже саме за такої системи відбувається найменше нарікань на порушення виборчого процесу, при цьому інтереси виборців представлені максимально, вважає заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера.
Про це Магера розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.
«У 2005 році був ухвалений закон про вибори до Верховної Ради на чистій пропорційній виборчій системі. За цим законом проведені вибори 2006 року та позачергові вибори 2007 року. Саме на цих виборчих процесах було менше нарікань про порушення виборчого законодавства», - сказав Магера.
«Причина - вид виборчої системи. Я був і залишаюся прихильником чистої пропорційної системи», - додав він.
За його словами, для цього існує чотири причини.
«Перше: велика репрезентативність виборців у законодавчому органі країни. Наприклад, парламентські вибори 2014 року. Я робив спеціальні розрахунки. Якщо плюсувати голоси всіх 6 парламентських партій за пропорційною системою, то виходить 94% виборців, які взяли участь в голосуванні. 6% виборців не представлені в пропорційній системі», - пояснив Магера.
Читайте також: Вибори на Донбасі можливі тільки при дотриманні п'яти принципів - заступник голови ЦВК
«Зате, якщо порахувати по мажоритарній складовій, то у нас вийшло трохи більше 40% репрезентації виборців. Це означає, що більше 50% виборців в мажоритарній системі не представлені своїми депутатами. Це суттєва різниця», - додав заступник голови ЦВК.
«Друга причина: в умовах нерозвиненої політичної структури суспільства змішана або парламентсько-президентська система сприяє політичній структуризації парламенту, створює кращі передумови для створення коаліції, а значить - і більш стійкого уряду в умовах парламентської моделі», - продовжив Магера.
«Я добре ставлюся до багатьох мажоритарників, але в політологічному сенсі вони - "болото". Тому в парламенті весь час буде певний рух, який дестабілізує коаліцію і уряд», - заявив заступник голови ЦВК.
«Третє: АР Крим, Севастополь, частина Донецької та Луганської областей знаходяться під окупацією. Як наслідок, майже 30 депутатів не може бути обрано за існуючою пропорційно-мажоритарною системою. Пропорційна виборча система дозволить обрати конституційний склад Верховної Ради», - вважає Магера.
«Четверте: корупційний фактор. Пропорційна виборча система - це єдиний виборчий округ з 35 млн виборців, тоді як мажоритарна система передбачає округи від 145 тисяч до 180 тисяч виборців. Підкупити виборців або вплинути на округ важче при пропорційній виборчій системі», - упевнений заступник голови Центрвиборчкому.
«Тому навіть закрита пропорційна система краще, ніж нинішня змішана. Так, існує критика про те, що в списки потраплять водії, секретарки, коханці і коханки. Але таких осіб ніколи не було занадто багато, щоб створити критичну більшість», - вважає Магера.
Більше читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Водіїв і коханок в списках ніколи не було надто багато - Андрій Магера про вибори і "болото" в Раді.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?