Українська електрика в ЄС може замістити до 10 млрд кубів російського газу
Категорія
Економіка
Дата публікації

Українська електрика в ЄС може замістити до 10 млрд кубів російського газу

Українська електрика в ЄС може замістити до 10 млрд кубів російського газу
Джерело:  online.ua

Керівник НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко під час дискусії «Зупинити російську воєнну машину: перспективи енергетичних санкцій ЄС і США», організованій Центром європейської політики заявив, що Україна готова допомогти Європі впоратися зі скороченням обсягів імпорту російського газу.

Джерело: Укрінформ з посиланням на керівника НАК «Нафтогазу» Юрія Вітренка

Україна може допомогти ЄС витіснити газ з РФ

Є заходи, які дозволять Європі споживати менше газу, навіть не скорочуючи споживання енергії, - сказав Вітренко.

Він пояснив, що йдеться про можливість експорту в ЄС Україною електрики. Вона може замістити, хоча б частково, енергію, яка виробляється за рахунок російського газу. Це призведе, зокрема, до зменшення ціни на блакитне паливо та менших витрат для населення.

Шкода спостерігати за тим, як Україна не може експортувати всю електрику, яку вона в змозі експортувати, - сказав Вітренко, зауваживши, що Україна починає постачати електрику Румунії - 100 мВт.

Але, за його словами, навіть до синхронізації з електромережею ЄС Україна могла постачати в так званому «острівному режимі» в 8 разів більше.

Ми наразі маємо синхронізацію і ми … можемо експортувати в 35 разів більше, ніж ми експортуємо в даний момент, … це може замінити до 10 млрд кубометрів російського газу, - заявив очільник НАК.

Юрій Вітренко (фото — facebook.com/yuriy.vitrenko)

Він подякував європейцям, які добровільно почали заощаджувати енергію.

Коментуючи очікування Києва щодо нафтогазового ембарго щодо Росії, Вітренко зазначив, що «в ідеалі потрібно було би повне ембарго».

Але в умовах, коли такого не відбувається, важливо не стільки скоротити обсяги закупівель (які в частині нафти і так вже значно впали), а можливості РФ отримувати прибуток.

Для цього він запропонував запровадити не лише обмеження ціни (про яку йшлося на саміті G7, але яка не була схвалена), але також поєднати це з більш ефективними фінансовими санкціями та вторинними санкціями, запровадити, зокрема, санкції на страхування, транспортування тощо.

 Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?